Piaţa tehnologiilor de securitate creşte cu 25% pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinamica este impulsionată de bănci, retail şi investiţiile în sedii de firmă

Una dintre pieţele care se dezvoltă accelerat, odată cu investiţiile în construcţii, este cea a produselor, echipamentelor şi serviciilor care compun tehnica de securitate. Dimensiunile acesteia au fost estimate la aproximativ 500 milioane de euro, iar creşterea anuală e de cel puţin 25%, spun reprezentanţii sectorului.

"Deocamdată, pe piaţa românească avem 10% producţie internă şi 90% articole din import, respectiv din SUA, Canada, Anglia, Germania, Italia şi unele ţări asiatice. Principalele domenii unde se regăsesc clienţii firmelor cu profil de protecţie a proprietăţilor sunt retailul (în special marile magazine şi centre comerciale) şi investiţiile de orice fel, mai ales sediile băncilor sau ale firmelor. Acestea impulsionează cel mai mult creşterea pieţei, în proporţie de 25%-30% pe an, ritm care se accelerează continuu", a declarat, pentru "Adevărul", preşedintele Asociaţiei Române pentru Tehnică de Securitate (ARTS), Silviu Clep. El a mai adăugat că în acest sector lucrează aproximativ 12.000 de angajaţi, iar pentru instalarea şi administrarea sistemelor anti-efracţie au fost licenţiate peste 1.000 de firme. Pentru profesionalizarea acestora, ARTS organizează, periodic, cursuri de specialitate.

Alarmele antiefracţie s-au vândut cel mai bine

Mai mult de jumătate din totalul produselor şi echipamentelor de securitate vândute până în prezent au fost alarmele antiefracţie. Pe de altă parte, creşteri importante de vânzări se înregistrează în cazul camerelor video de supraveghere, ca şi la instalaţiile de detecţie şi avertizare pentru incendiu. "Cei care aduc din import astfel de echipamente se ocupă şi de instalarea acestora la locul indicat de client, în timp ce furnizorii autohtoni se limitează la producţie", a mai spus preşedintele ARTS.

Contrafacerile din import intră nestingherite

Contrar aşteptărilor, în România asigurarea proprietăţilor nu merge în paralel cu protecţia lor fizică. Asigurătorii, pentru a reduce riscurile de daună, ar putea să se implice în tehnicile de securitate cu care ar trebui să fie echipate bunurile asigurate, însă lucrurile nu stau deloc aşa…

Ironia sorţii face că tocmai piaţa serviciilor de tehnica securităţii nu este suficient supravegheată. Din import se aduc tot felul de mărfuri contrafăcute, de calitate şi origine îndoielnică. Unele hipermarketuri sunt supravegheate, spre exemplu, cu sisteme de nivel "hobby", şi asta a fost posibil din cauză că activitatea comisiilor de supraveghere a acestei pieţe este nesemnificativă, după cum ne-a declarat oficialul ARTS.

Astăzi se deschide Expo Security 2007

La complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti se va desfăşura, în perioada 9-13 mai, târgul internaţional de sisteme de securitate, poliţie, alarmare şi protecţie civilă Expo Security 2007. Sunt aşteptaţi 99 de expozanţi, dintre care 20 vin din străinătate, reprezentând nouă ţări. Între noutăţile ce vor fi expuse se numără camere de tezaur dotate cu uşi antiglonţ, videointerfoane pentru blocuri şi vile, sisteme biometrice şi de pontaj electronic, echipamente de singularizare a persoanelor, hidranţi, detectori (de fum, temperatură, gaze), echipamente de scanare etc. Biletul de intrare costă între 5 lei pentru o zi şi 17 lei pentru toate cele patru zile ale expoziţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite