Piaţa online a electronicelor se ridică la 100 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comerţul pe internet oferă o alternativă pentru evitarea aglomeraţiei şi timpului pierdut prin magazine Românii au început să se obişnuiască cu confortul cumpărăturilor pe internet.

Comerţul pe internet oferă o alternativă pentru evitarea aglomeraţiei şi timpului pierdut prin magazine

Românii au început să se obişnuiască cu confortul cumpărăturilor pe internet. Ultimul studiu al companiei de cercetare a pieţei Mednet Marketing Research Center arată că, în ultimul an, aproape 20% din bucureşteni au făcut cumpărături din magazinele on-line.

Potrivit cercetării, în ultimul an, 18,2% din locuitorii Capitalei care au acces la internet au făcut cumpărături on-line. Aceştia au achiziţionat cu precădere produse IT, electronice, haine, produse de îngrijire personală, telefoane şi cărţi. Un procent uşor mai mare de cumpărători on-line s-a înregistrat în provincie (21,1%), favoritele cumpărătorilor din provincie fiind electronicele, produsele IT, cărţile şi produsele de îngrijire personală.

"Dacă ar fi să întocmim un top al celor mai bine vândute produse pe internet, acelea ar fi cu siguranţă dominat de produsele IT&C, urmate de cele electronice şi electrocasnice. Este însă important să ţinem cont de legea sezonalităţii la care sunt supuse anumite categorii de produse", au declarat pentru "Adevărul" oficialii companiei Altex, subliniind că, în lunile de vară, cresc vânzările de aer condiţionat şi aparate frigorifice, în timp ce iarna statisticile arată că produsele comandate cel mai des pe internet sunt telefoanele mobile, televizoarele şi electrocasnicele mari.

Diferenţele dintre pieţe se reduc în doi-trei ani

În sezonul estival, pe Altex.ro creşteri însemnate se înregistrează şi pe segmentul camerelor foto şi video, produse care nu lipsesc din echipamentul de vacanţă, iar începând cu septembrie, vedete ale vânzărilor devin televizoarele cu plasmă şi LCD-urile, dar şi laptopurile sau sistemele IT.

Mădălin Durcă, directorul de marketing al companiei Pcfun, apreciază că produsele IT şi electronicele sunt vedetele vânzărilor pe internet urmare a faptului că acestea sînt foarte aproape de mediul internet şi au un grad înalt de standardizare. "Primul argument vine din faptul că cele mai multe iniţiative în peisajul on-line românesc au pornit din zona acestor produse.

În acelaşi timp, nu trebuie ignorat faptul că producătorii IT, de electronice şi electrocasnice au fost foarte aproape de fenomenul on-line şi în multe cazuri au fost promotorii acestui domeniu şi de sisteme B2B, care au devenit ulterior modelul pentru comerţul on-line", spune oficialul PCfun.

Potrivit lui Durcă, cu o piaţă estimată la 100 milioane de euro, în 2007, România se situează cu mult în urma unor ţări din Europa în ceea ce priveşte cumpărăturile on-line de produse IT, electronice şi electrocasnice.
Deşi există un decalaj între piaţa românească în ceea ce priveşte valoarea vânzărilor on-line şi ţările europene, Mădălin Durcă estimează că diferenţa se va reduce treptat în 2-3 ani, datorită atât vitezei mari de adaptare pe care românii o manifestă în general, dar şi accesului tot mai uşor la conexiunile internet de bandă largă.

e-bay, în topul celor mai accesate site-uri

Când vine vorba de cumpărături online, bucureştenii accesează cel mai des, potrivit datelor prezentate de Mednet, site-uri precum e-bay.com, eastbay.com, emag.ro, amazon.com, you.ro, ocazii.ro, quelle.ro şi rohost.ro.

Cam aceleaşi preferinţe au şi internauţii din provincie, aceştia preferând şi magazinele specializate de cosmetice, precum amway.com sau oriflame.com sau de cărţi - polirom.ro, etc.În ceea ce priveşte intenţia de a achiziţiona produse on-line în viitorul apropiat, aproape o treime din repondenţii care au acces la internet, atât din provincie, cât şi din Bucureşti, au declarat că vor face cumpărături prin intermediul internetului în următoarea perioadă.

Portretul-robot al cumpărătorului de pe internet conturează o persoană cu vârsta de până în 30 de ani, de sex masculin, cu venituri de peste 2.000 de lei lunar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite