Piaţa de gips-carton, recul de minimum 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa de gips-carton, recul de minimum 25%
Piaţa de gips-carton, recul de minimum 25%

Cea mai mare parte a vânzărilor au fost realizate la începutul anului. Acum producătorii tac şi fac calcule legate de orizontul de timp al unei eventuale reveniri. Jucătorii din domeniu estimează scăderi generalizate pentru cel puţin încă un an.

Comenzile pentru plăci din gips-carton au curs chiar şi în momentul în care alte pieţe din sectorul de materiale de construcţii erau izbite din plin de recesiune. Şi asta pentru că multe dintre lucrările care se mai executau în piaţă vizau finisajele. În plus, chiar dacă piaţa rezidenţială a capitulat, construcţiile de birouri sau de centre comerciale încă mai păreau să se lase greu învinse.  Începutul acestui an a coincis însă cu o stagnare clară a vânzărilor şi pe aceste segment.

Acum piaţa a intrat deja pe o pantă descendentă. Un sfert din încasările de anul trecut s-au evaporat. Dacă producătorii locali preferă să tacă sau anunţă că nu au motive să se teamă, cealaltă faţă a monedei, respectiv importurile, suferă serios.

Bombă cu efect întârziat

Faptul că spre sfârşitul anului trecut nimeni nu a mai îndrăznit să lanseze noi proiecte de construcţii face ca piaţa de gips carton să sufere de-abia acum.

„Avantajul pieţei de gips-carton este acela că produsele sunt utilizate cu precădere la finalul proiectului de construcţii. Livrăm puţin acum, pentru că nu a mai fost lansat nici un proiect semnificativ din ultimul trimestru al anului 2008”, spune Daniel Coulon, director general Lafarge Arcom Gips. Acesta spune că 2009 nu a fost un an tocmai prost.

El insistă asupra faptului că a fost chiar un an mai bun decât pentru alte industrii din lanţul de construcţii. „Am livrat într-un ritm foarte bun pentru proiectele rezidenţiale şi comerciale”, spune acesta. Coulon remarcă un avans al cererii pentru produse cu valoare adăugată mai mare.

Lafarge s-a axat în această perioadă pe identificarea unor zone din business unde pot fi aplicate reţete de realizare a unor economii în vederea atenuării impactului crizei.

„Ne-am concentrat, în special începând cu trimestrul trei al acestui an, pe autoevaluarea proceselor şi activităţilor noastre interne. Incertitudinea cu privire la economie în general ne-a oferit posibilitatea de a găsi zone de îmbunătăţire în termeni de costuri, managementul numerarului sau stocuri”, afirmă Daniel Coulon.

Activitatea redusă din vânzări a crescut volumul de muncă depus de inginerii companiei. „Ne folosim acum de oportunitatea de a dezvolta şi reînnoi gama de produse, beneficiind de expertiza tehnică partajată din cadrul diviziei de gips”, spune proaspătul director Lafarge.

Revenire doar peste un an

Importatorii văd lucrurile puţin diferit. „Vânzările de gips-carton s-au diminuat într-un ritm similar celui înregistrat în piaţa de materiale de construcţii, ba chiar mai mult. Procentual este vorba despre un recul de 20-25%”, delcară Nicu Alexandrescu, director de ţară în cadrul companiei Norgips. El crede că dacă a mai existat vreun element care să susţină vânzările în acest an acesta a fost reprezentat de clientul privat, nicidecum de investitori.

„Gipsul-carton este un material de finsiaj. Vânzările pentru acest produs vor reveni odată cu întreaga piaţă de construcţii”, estimează reprezentantul Norgips.

După ce se va îmbunătăţi situaţia vânzărilor de ciment sau oţel-beton, în jumătate de an s-ar putea resimţi  şi o revenire a pieţei materialelor de finisaj.

„Acum oamenii nu au bani să-şi facă reparaţii prin casă, iar constructorii nu au deloc proiecte noi”, spune Alexandrescu. Directorul importatorului Norgips, acum parte a grupului Knauf, este de părere că evoluţiile din 2010 vor fi unele „în oglindă”, comparativ cu cele din 2009,.  „Cred că primul semestru al anului viitor va fi similar ca vânzări ultimei jumătăţi din acest an. Sperăm că a doua jumătate a anului viitor va fi similară ca vânzări primei părţi a acestui an”, preconizează Alexandrescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite