Piaţa apei minerale a depăşit anul trecut 321 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea în domeniu va finaliza şi publica astăzi lista apelor minerale recunoscute, document ce va fi trimis şi la Bruxelles, în vederea publicării la Jurnalul Oficial al Comisiei Europene

Autoritatea în domeniu va finaliza şi publica astăzi lista apelor minerale recunoscute, document ce va fi trimis şi la Bruxelles, în vederea publicării la Jurnalul Oficial al Comisiei Europene

Dinamica puternic ascendentă din ultimii ani a pieţei apei minerale s-a păstrat şi anul trecut, cifra de afaceri din acest domeniu avansând cu peste 20 milioane de euro, comparativ cu 2005, şi ajungând astfel la o valoare totală de 321,7 milioane de euro.

Pentru exploatarea apelor minerale, statul a încasat în 2006 redevenţe de aproximativ 225.000 de euro. Astăzi, autoritatea în domeniu va finaliza şi publica lista apelor minerale recunoscute, document ce va fi trimis şi la Bruxelles, în vederea publicării la Jurnalul Oficial al Comisiei Europene.

Potrivit datelor solicitate şi furnizate pentru Adevărul de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), cantitatea totală de apă minerală exploatată anul trecut în România a depăşit nivelul de 1,125 miliarde litri, comparativ cu 1,054 miliarde litri în 2005. Calculat la un preţ mediu de 1 leu/litru, rezultă astfel o piaţă totală de 321,7 milioane de euro, în 2006 (n.r. - calculat la un curs de 3,5000 lei/euro), în creştere cu 20,2 milioane de euro, comparativ cu 2005.

Redevenţe de 225.000 de euro, încasate de statul român

Astfel, în contul cantităţilor totale de apă minerală exploatate anul trecut, statul român a încasat, potrivit ANRM, redevenţe de 224.718 euro, comparativ cu 207.714 euro, în 2005. Din acestea, contribuţia Societăţii Naţionale a Apelor Minerale - cel mai mare exploatator de apă minerală din România - a fost, potrivit datelor solicitate şi furnizate de către SNAM, pentru Adevărul, de 40.074 euro, în 2006, respectiv 39.137 euro în 2005. "SNAM extrage aproximativ 85% din apa minerală (vezi casetă 1), pe care o livrează spre îmbuteliere unui număr de 30 de fabrici (vezi casetă 2)", a declarat pentru Adevărul Peter Elek (foto), director general adjunct în cadrul SNAM. Potrivit datelor ANRM, există şi firme care deţin sursele direct în concesiune şi nu doar îmbuteliază. Acestea au plătit redevenţe de aproximativ 186.000 de euro, în 2006 şi 168.500 euro, în 2005.

Posibile ape minerale, pe cale de dispariţie

Potrivit oficialului SNAM, până la sfârşitul acestei luni va fi dată publicităţii o listă a apelor minerale româneşti recunoscute. "Lista care va fi finalizată până luni cel târziu (n.r. - astăzi) va fi dată publicităţii, iar în acelaşi timp va fi trimisă şi la Bruxelles, în vederea publicării la Jurnalul Oficial al Comisiei Europene", a mai precizat directorul Elek. Astfel, apele minerale care nu se vor regăsi pe această listă ar putea dispărea. Alinierea legislaţiei româneşti din domeniu cu prevederile europene s-a realizat, potrivit oficialului SNAM, încă din septembrie 2005, când a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern 1020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale. Consumul românesc de apă minerală s-a rdicat, anul trecut, la 45 de litri/cap de locuitor, cu doi litri mai mult faţă de anul anterior. Potrivit directorului SNAM, exportul românesc de apă minerală este deocamdată anemic. "În acest moment, exportul reprezintă, potrivit datelor noastre, aproximativ 5% din producţie", a precizat Elek, susţinând că, din punct de vedere al potenţialului, ca şi resurse, România se află printre primii cinci din Europa, iar din punct de vedere al calităţii apelor minerale, ţara noastră se poate "bate" de la egal la egal cu branduri celebre de pe plan european.

Top 5 exploatatori apă minerală în România:

1. Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM) SA Bucureşti*

2. Dorna Apemin SA Bucureşti

3. Mineral Quantum SRL

4. Apemin Tuşnad SA

5. Apemin Zizin SA Zizin

* livrează apă pentru îmbuteliere către 30 de fabrici

Sursa: Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM)

Top 5 îmbuteliatori SNAM de apă minerală în România:

1. Romaqua Grup

2. European Drinks

3. Dorna Apemin

4. Perla Harghitei

5. Bucovina Mineral Water

Sursa: Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite