Piaţa împrumuturilor municipale ia amploare în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infrastructura înghite mare parte din creditele de zeci de milioane de euro contractate de oraşe Autorităţile locale profită din plin de creşterea, cu 10 puncte procentuale - până la

Infrastructura înghite mare parte din creditele de zeci de milioane de euro contractate de oraşe

Autorităţile locale profită din plin de creşterea, cu 10 puncte procentuale - până la 30% din venituri, a gradului de îndatorare maxim anual. După ce Primăria din Braşov a contractat 30 milioane de euro pentru realizarea unor lucrări de infrastructură, ieri, Primăria Iaşiului a semnat un contract de aproape 59 milioane de euro tot pentru dezvoltarea infrastructurii.

Primăria Braşov a anunţat recent câştigătorul licitaţiei organizate pentru acordarea unui credit de 30 milioane de euro, în echivalent lei. Banii, acordaţi pentru o perioadă de 20 de ani, vor fi utilizaţi pentru lucrări de infrastructură, precum şi pentru amenajarea şi modernizarea unor instituţii. Ieri, Dexia Kommunalkredit Bank AG Austria, parte a grupului Dexia, a anunţat semnarea unui contract de 200 milioane de lei cu Primăria Iaşi. Proiectul de finanţare, câştigat prin licitaţie publică, constă în acordarea unei linii de credit bancar de tip punte în valoare de 100 milioane de lei, cu o maturitate de trei ani. Împrumutul este refinanţat prin două emisiuni de obligaţiuni municipale în valoare totală de 200 milioane RON, cu maturitate de 20 de ani. În plus, Dexia Kom a acordat Primăriei Iaşi un acord de achiziţionare a obligaţiunilor municipale, rămase nesubscrise de către investitori, la momentul cotării acestora la Bursa de Valori Bucureşti. Finanţarea este destinată realizării unor proiecte aprobate de Consiliul Local Iaşi, precum reabilitarea infrastructurii rutiere, realizarea şi implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor, construirea de locuinţe sociale, realizarea şi implementarea sistemului informatic integrat, reabilitarea şi modernizarea iluminatului public al municipiului şi modernizarea cadastrului general.

Împrumuturile contractate de oraşe, în continuă creştere

La un potenţial în creştere al pieţei, băncile şi-au stabilit obiective ambiţioase pe acest segment. BRD a anunţat recent că estimează o cotă de piaţă pe segmentul finanţării municipalităţilor de circa 15%, fiind semnat un acord cu BERD pentru susţinerea proiectelor de investiţii în infrastructura locală. Până acum, volumul creditelor acordate de BRD municipalităţilor se ridica 412 milioane, în echivalent euro, cele mai mari împrumuturi fiind acordate Primăriei Craiova- 70 mil. lei, Consiliului Judeţean Bacău - 33,4 mililoane de lei şi Primăriei Rm. Vâlcea - 40 milioane de lei, potrivit datelor BRD. Acest segment continuă să fie dominat de BCR, care , potrivit lui Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR, deţine circa 70% din piaţă. "În ultimii doi ani, BCR a câştigat mai multe zeci de licitaţii organizate de autorităţile publice locale. Cuantumul acestor împrumuturi însumează până acum aproximativ echivalentul a un miliard de euro",ne- a declarat oficialul BCR. Suma amintită nu a fost încă trasă în întregime. Municipiile Oradea, Timişoara şi Braşov sunt clienţii BCR cu cele mai mari sume împrumutate, fiecare cu peste 100 milioane de lei noi. Primarul Oradei, Petru Filip, a declarat pentru Adevărul că municipalitatea are contractat un împrumut de circa 100 milioane lei lei pentru reabilitarea străzilor, la care se adaugă alte 12 milioane de euro pentru modernizarea reţelei de canalizare a oraşului, până în 2009. Pentru acest an, se are în vedere un nou credit pentru transportul local. "Avem în program un împrumut bancar destinat cumpărării de tramvaie şi autobuze, în valoare de circa 10 milioane de euro", ne-a mai declarat Petru Filip. "Raiffeisen Bank a acordat administraţiilor publice locale împrumuturi în valoare de peste 110 milioane de uro, în vederea finanţării unor proiecte de investiţii de interes local", a declarat pentru Adevărul Cătălin Gavrizescu, şeful Departamentului Administraţii Publice Locale din Raiffeisen Bank. Acesta ne-a mai informat că proiectele finanţăte în principal sunt de reabilitare/modernizare a drumurilor şi podurilor, a reţelelor de apă-canal şi a staţiilor de epurare, pentru iluminatul public, parcuri, monumente, clădiri istorice, modernizare parc auto pentru transport în comun, introducere reţea gaz.

Obligaţiuni municipale la scadenţă

Între timp, se apropie de maturitate obligaţiunile municipale emise de o o serie de autorităţi locale, precum Primăria Aiud, care a emis titluri în valoare totală de 1.050.000 lei (scadenţă la 1 august 2008), sau cele ale municipalităţii Bacău, care a împrumutat 8.950.000 lei până pe 15 septembrie 2008. Obligaţiunile emise de Devei, în valoare de aprope 60 milioane de lei, au scadenţa tot în 2008. Termene mai îndepărtate de scadenţă au obligaţiunile de 15 milioane lei emise de Oradea, respectiv 20 mai 2010, Timişoara - maturitatea obligaţiunilor de 20 de milioane lei fiind 1 martie 2011.

Anul trecut, nivelul împrumuturilor contractate de oraşele din România din surse interne a depăşit 340 milioane de euro. La această sumă se adaugă alte aproape un miliard de euro, soldul împrumuturilor externe contractate în ultimii ani de unităţile administrative teritoriale, majoritatea contractate în 2004 şi 2005. Conform Ministerului Finanţelor, în 2007, oraşele au împrumutat de pe piaţa internă 1,07 miliarde lei, 38 milioane de euro şi 0,2 milioane de dolari. Cu un an înainte, în 2005, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale a aprobat contractarea directă de către oraşe a unor împrumuturi interne în lei în valoare de 1,6 miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite