Piaţa gunoaielor intră-n zodia fuziunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romprest Service, societate susţinută financiar de un fond de investiţii din Marea Britanie, dispune de 100 milioane de euro pentru achiziţionarea mai multor firme mari de salubrizare In

Romprest Service, societate susţinută financiar de un fond de investiţii din Marea Britanie, dispune de 100 milioane de euro pentru achiziţionarea mai multor firme mari de salubrizare

In perioada următoare, pe piaţa de salubritate se întrevăd semnele unor achiziţii spectaculoase. Implicată de curând într-un conflict privind salubrizarea sectorului 1 al Capitalei, cu susţinere financiară puternică din partea unui Fond de investiţii din Marea Britanie, Romprest Service şi-a făcut publică intenţia de a achiziţiona mai multe firme mari de salubritate pentru a deveni lider de piaţă.

Toamna se anunţă una fierbinte, cel puţin pe piaţa salubrităţii. Proaspăt preluaţi de un important fond de investiţii din Marea Britanie, compania Romprest Service doreşte să facă achiziţii din rândul firmelor mari de salubrizare.

Scopul este unul cât se poate de lesne de intuit: dobândirea unei cote de piaţă cât mai mari. Societatea sprijinită de acţionarii englezi dispune pentru posibilele modificări structurale, pe care poate să le producă în piaţă, de un buget de o sută de milioane de euro. Printre "ţintele" Romprest se numără societăţi ca Rosal, Urban sau REBU.

Scrisori de intenţie

Potrivit directorului general al companiei, Sorin Velicu, compania va transmite săptămâna viitoare mai multe scrisori de intenţie pentru achiziţia mai multor firme de salubrizare de pe piaţa autohtonă.

Reprezentanţii Romprest Service susţin că decizia privind campania de achiziţii din rândul concurenţilor a fost luată la mijlocul acestei săptămâni, în cadrul Consiliului de Administraţie, în acest sens avându-se în vedere trimiterea unui număr de cinci scrisori de intenţie pe adresa unora dintre numele mari de pe piaţa actuală a salubrizării.

Crăciunul, termen pentru negocieri

"Concomitent cu procesul de preluare a pachetului de acţiuni de către fondul de investiţii 3i, în urmă cu două luni, am realizat o serie de studii de piaţă pe divizia de salubritate, care au reliefat faptul că piaţa autohtonă de profil prezintă încă mari oportunităţi de dezvoltare.

Susţinerea financiară oferită de acţionarii noştri ne oferă în acest moment posibilitatea achiziţionării mai multor societăti de salubritate", a declarat, pentru "Adevărul", directorul general al Roprest Sevice, Sorin Velicu.

Directorul general al Romprest Service susţine că până la jumătatea lunii decembrie a acestui an compania să se afle în situaţia de a purta negocieri cel puţin cu una dintre societăţile vizate în vederea preluării.

"Potrivit calculelor planului nostru de dezvoltare pe piaţa autohtonă sperăm ca, cel târziu până la Crăciun, să avem discuţii în regim de exclusivitate pe baza datelor concrete de preluare măcar cu una dintre firmele mari de salubritate, cum ar fi Rosal, REBU sau chiar Supercom", susţine Sorin Velicu.

Pentru Romprest Service, nu banii sunt problema, în vederea declanşarii campaniei de achiziţii compania dispunând de un plafon maxim al bugetului de investiţii de o sută de milioane de euro. "Scopul nostru este acela de deveni lideri de piaţă tocmai prin intermediul acestor achiziţii", a explicat Velicu.

Firma lui Prigoană, gata de negocieri

Acţionarii uneia dintre societăţile nominalizate de reprezentanţii Romprest Service, firma cunoscutului om de afaceri Silviu Prigoană, ROSAL, nu ar refuza nicio discuţie privind negocierile de a-şi vinde pachetele de acţiuni. "Domnule, aici este vorba despre afaceri.

În consecinţă, nu vedem absolut nicio problemă în a negocia mai ales în condiţiile unei oferte foarte bune", a declarat, pentru "Adevărul", unul dintre acţionarii ROSAl, vicepreşedintele Eugen Progloff. Reprezentantul ROSAL susţine faptul că, în momentul de faţă, indiferent de susţinerea financiară de care dispune, companiei Roprest îi va fi greu să achiziţioneze mai multe societăţi de talie mare de pe piaţă.

"Eu nu pot decât să vorbesc despre compania noastră. În momentul de faţă, analizele pe care le avem arată că valoarea firmei ROSAL se învârteşte pe undeva în jurul pragului de o sută de milioane de euro. În aceste condiţii, personal, îmi vine greu să cred că un peşte mic va putea să înghită mai mulţi peşti mai mari deodată, în condiţiile în care aici vorbim despre branduri deja bine poziţionate pe piaţă", a precizat Progloff.

Chiar şi reprezentantul Supercom, Ionel Ciuclea, este deschis la negocieri. "Pot să vă spun că este vorba despre o sumă importantă în ceea ce ne priveşte, societatea fiind evaluată pe undeva la peste 50 milioane de euro. Sigur că discuţiile privind o posibilă ofertă de preluare nu le vom refuza", ne-a precizat Ionel Ciuclea.

Dacă proprietarii Rosal şi Supercom sunt deschişi eventualelor negocieri, REBU, o altă societate de talie mare, are altă poziţie faţă de posibilele negocieri cu Romprest Service. "Chiar dacă dipun în acest moment de forţă financiară şi de bugete impresionante, în cazul REBU nici nu se va pune vreodată problema ca cele două părţi să se aşeze la masa discuţiilor", a precizat pentru "Adevărul" reprezentantul societăţii, George Nicolau.

CV de afaceri

Compania Romprest Service este cunoscută mai ales datorită contractelor de servicii integrate pe care le are pentru Aeroportul "Henri Coandă", dar şi cu Metrorex. În luna iulie, fondul de investiţii 3i a cumpărat acţiunile de la firma Detaco LLC, controlată de Walter Lungu, unul dintre acţionarii clubului de fotbal Dinamo Bucureşti, care deţinea 90% din capitalul Romprest.

În urma tranzacţiei, firma Detaco LLC a păstrat 60% din acţiuni, 3TS partner 30%, iar Compania Naţională Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" - Bucureşti controlează 10% din capital.

Conflict de piaţă cu bâte şi cuţite

Săptămâna trecută, firmele Romprest Service şi REBU au fost implicate într-un conflict, după ce Primăria Sectorului 1 a refuzat să prelungească contractul de colaborare cu firma REBU pentru lucrările de curăţenie din sector. Ulterior, salubrizarea pentru zona "gestionată", primarul PNL, Andrei Chiliman, a încredinţat-o firmelor Romprest Service şi Urban până la organizarea unei noi licitaţii.

S-a ajuns până într-acolo încât angajaţii Romprest să fie agresaţi de persoane necunoscute, înarmate cu cuţite şi bâte. Conducerea firmei a declarat că REBU ar fi ameninţat, într-o scrisoare oficială, că dacă Romprest va face curăţenie în sectorul 1, este posibil "să apară disfuncţionalităţi sociale".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite