Piaţa de materiale de construcţii îşi va reveni abia în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa de materiale de construcţii îşi va reveni abia în 2011
Piaţa de materiale de construcţii îşi va reveni abia în 2011

Producătorii de BCA vor să reunească într-un patronat cele mai mari firme de materiale de construcţii. Ei cred că încă nu a trecut criza, iar politicul le influenţează prea mult afacerile

Următoarele şase luni vor fi cele mai grele din ultimii 10 ani pentru industria producătorilor de materiale de construcţii, pe fondul crizei politice şi al alegerilor prezidentiale, consideră reprezentanţii Pro BCA, asociaţie care reuneşte cei mai mari producători de BCA din România.

„În perioada octombrie 2009 - aprilie 2010 situaţia economică va ajunge la nivelul cel mai de jos. Primele semne de creştere se vor face simţite abia după jumătatea anului viitor, dar despre o revenire reală vom putea vorbi abia în 2011”, spune Marius Marin, vicepreşedintele Asociaţiei Pro BCA si CEO al grupului Macon-Simcor.

Datorii nerecuperate

Acest lucru se va întâmpla atât pe fondul situaţiei economice nefavorabile, cât şi din cauza situaţiei politice. „În condiţiile în care întreg sistemul este un continuu provizorat, singura soluţie pentru reducerea impactului politic în economie este formarea unui patronat puternic”, consideră Nicolae Duşu, preşedintele Asociaţiei Pro BCA şi proprietarul companiei Celco Constanţa.

Toţi reprezentanţii asociaţiei sunt de acord că legislaţia este „populistă şi protectoare cu cine nu trebuie”, aşa cum se întâmplă în cazul insolvenţei, care permite unor firme să îşi continue activitatea, dar fără să plătească anumite taxe şi impozite.

„Pe piaţă ar trebui să rămână doar cei competitivi, iar legislaţia ar trebui să îi sprijine pe investitori”, crede Marius Marin. În plus, o altă problemă o reprezintă companiile care emit cecuri false sau bilete la ordin fără acoperire şi care nu sunt sancţionate, spre deosebire de alte ţări, unde administratorii care au adus compania in faliment sunt pedepsiţi cu închisoarea. În România, unde se desfăşoară un „campionat al insolvenţelor, acestora li se permite să mute operaţiunile pe o altă entitate juridică nou formată”, spune Marin.

Ideea este sustinută şi de Roxana Gheorghe, preşedintele Soceram, care are de recuperat din piaţă 150.000 de lei atât de la astfel de creditori, cât şi de la firme care, deşi au fost de bună credinţă, au ajuns la faliment. Celco are deasemenea 1.500.000 de lei blocaţi la diferiţi clienţi.

Planurile de afaceri, dificil de realizat

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, este absolut necesară o lege care să reglementeze această situaţie, precum şi o hotărâre care să extindă şi în primele şase luni ale anului 2010 efectele Ordonanţei 28/2009, care se referă la şomajul tehnic.

Conform acesteia, pentru angajaţii unei companii nu se mai plătesc taxele şi impozitele aferente salariilor şi este evitată concedierea acestora. Pe de altă parte Marin crede că nu este momentul oportun pentru o discuţie privitoare la modificarea salariului minim.

„Este necesar să se aprobe bugetul pentru anul 2010 şi să se ia o hotărâre finală cu privire la mărirea TVA-ului sau la trecerea la impozitarea progresivă. Incertitudinea din domeniul fiscal nu ne permite să ne facem un plan de afaceri şi îi îndepărtează pe potenţialii investitori străini”, explică vicepreşedintele Asociaţiei Pro BCA.

Planuri incerte de viitor

În aceste condiţii, producătorii de BCA nu au o perspectivă clară pentru anul următor. „Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla anul viitor şi în funcţie de acest lucru vom decide cum vom merge mai departe şi când vom redeschide fabricile. Strategia depinde de evoluţia pieţei”, spune Roxana Gheorghe.

În fiecare iarnă fabricile de BCA se închid pentru câteva luni pentru realizarea unor reparaţii, dar vânzările continuă din stocul de materiale fabricate anterior.

Asociatia Pro BCA va avea în următoarea perioadă întâlniri cu Patronatul din Industria Cimentului (CIROM) şi Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), pentru a crea un patronat solid în industria construcţiilor.

În prezent, din Asociaţia Pro BCA fac parte grupul Macon-Simcor, Celco Constanţa, Soceram (Prahova), Ecoblock (judetul Constanţa) si Somaco Grup Prefabricate, care controlează circa 60-70% din piaţă. Reprezentanţii asociaţiei sunt în discuţii şi cu Xella RO cu care urmează să semneze un acord.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite