Piaţa camioanelor noi va creşte anul acesta cu 60%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltarea segmentului de transport internaţional va ridica vânzările de autovehicule grele noi la 640 milioane de euro

Aderarea la UE a impulsionat afacerile firmelor româneşti de transport internaţional de mărfuri. Aproape 500 de astfel de companii au fost licenţiate doar în primele două luni ale anului.

Explozia pieţei este dată de posibilitatea accesului liber al camioanelor româneşti în spaţiul comunitar, fără a mai fi nevoie de autorizaţiile care au îngrădit ani de zile transportul românesc. Potrivit datelor prezentate de importatorul general al camioanelor DAF, grupul EVW Holding, în perioada ianuarie-februarie au fost licenţiate aproape 1.000 de camioane noi pentru transport internaţional, numărul total al acestora ajungând la 13.957 unităţi. În acelaşi timp, competiţia pe piaţa românească de transport creşte, multe dintre firmele nou-înfiinţate fiind filiale ale unor companii puternice de transport din Europa, care vor transfera flote de câteva sute de camioane fiecare către firmele din România.

Timotei Georgi, directorul general al EVW Holding, este de părere că piaţa de camioane noi ar putea ajunge în acest an la circa 8.000 de unităţi, faţă de 5.000 unităţi anul trecut, la o valoare totală de circa 640 milioane de euro. Din totalul livrărilor, circa 60% vor fi reprezentate de camioane grele (cu masa de peste 18 tone) pentru transportul internaţional, restul - de autovehicule pentru construcţii şi pentru distribuţie pe distanţe medii.

Calitatea maşinii, mai importantă decât preţul

Dincolo de creşterea vânzărilor pe segmentul de transport internaţional, începând cu ultimii ani s-a constatat o majorare susţinută a cererii pe segmentul construcţiilor sau altor activităţi speciale. Georgi a mai arătat că şi profilul clientului s-a schimbat în această perioadă, fiind pus un accent mai mare pe caracteristicile tehnice ale maşinii. De asemenea, dacă la început patronii cumpărau camioane cu un nivel de dotări scăzut, acum, din cauza crizei de şoferi experimentaţi, au început să le ofere pachete de dotări mai consistente. "Nu se mai poate concepe în prezent să cumperi un camion fără aer condiţionat, de exemplu", a precizat Georgi.

El estimează că românească de camioane noi ar putea ajunge în următorii cinci ani la 15.000-20.000 de camioane pe an, pentru că în România există încă un mare deficit de capacităţi de transport. Creşterea va depinde însă şi de dezvoltarea infrastructurii rutiere. Dacă în Europa există un camion la circa 100 persoane, în România există circa 14.000 de autovehicule licenţiate pentru transportul internaţional, la 22 milioane de locuitori (deci un camion la 1.570 de locuitori).

Compania activează din anul 1997 pe piaţa românească şi a investit 14 milioane de euro în cinci centre de vânzări şi service, pentru perioada 2007-2009 fiind programate investiţii de 20 milioane de euro. Cifra de afaceri estimată pentru acest an se ridică la peste 130 milioane de euro.

"În România există încă un mare deficit de capacităţi de transport. Creşterea pieţei va depinde însă şi de dezvoltarea infrastructurii rutiere"
Timotei Georgi, director general EVW Holding

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite