Petrom pune deoparte bani pentru zile negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 559 milioane de lei alocate de Petrom pentru eventualele pierderi ale Arpechim au redus profitul din trimestrul trei. Profitul net obţinut de compania petrolieră în trimestrul al treilea a fost de 626 milioane de lei, cu 5% mai mic faţă de acelaşi interval din 2007.

Câştigul obţinut de Petrom în lunile iulie-septembrie s-a redus cu 5,3% faţă de acelaşi interval din 2007 şi cu aproape 9% comparativ cu trimestrul precedent. Scăderea este pusă pe seama provizionului (sumă alocată pentru acoperirea unei eventuale obligaţii sau pierderi) de 559 milioane de lei, constituit pentru rafinăria Arpechim.

“Ca urmare a provizionului înregistrat pentru rafinăria Arpechim, profitul operaţional şi profitul net au fost mai scăzute faţă de trimestrul trei din 2007 şi trimestrul doi din 2008”, explică Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Măsura este justificată de rata de profitabilitate scăzută a unităţii de rafinare, dar şi de estimările care nu întrevăd o îmbunătăţire a situaţiei.

Rafinăria nu poate genera rata cerută a rentabilităţii din cauza consumului ridicat de energie, a mixului de produse nefavorabil şi a costurilor fixe mari, arată reprezentanţii Petrom.

Rezultatele la nouă luni, mai mari cu 50%

Dacă provizionul pentru Arpechim nu ar fi fost constituit, Petrom s-ar fi putut lăuda cu un profit net aproape dublu faţă de cel obţinut şi mai mare cu peste 70% faţă de acelaşi interval din 2007.

De altfel, având în vedere creşterile de profit înregistrate în primele două trimestre ale anului, rezultatele la nouă luni reflectă o creştere consistentă. Astfel, profitul net pe primele trei trimestre se ridică la 2,29 miliarde de lei, mai mare cu 48% faţă de acelaşi interval din 2007.

Măsuri contra ieftinirii ţiţeiului

 În contextul crizei actuale, activitatea Petrom ar putea fi afectată doar dacă marii furnizori şi clienţi ai copmaniei ar putea întâmpina dificultăţi în plata datoriilor. Pentru 2009, Petrom a luat măsuri de protejare a fluxului de numerar în cazul efectelor negative induse de reducerea preţului ţiţeiului.

Compania şi-a asigurat prin contracte de opţiuni de vânzare circa 40% din producţia de ţiţei estimată pentru 2009 la un preţ minim de 80 de dolari pe baril, în cazul în care cotaţiile sunt mai mici de 65 dolari.

Compania nu va putea însă să vândă această cantitate la un preţ mai mare de 110 dolari/baril.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite