Pardoseală de terasă sau acoperiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Materialele folosite în mod tradiţional pentru amenajarea teraselor au fost înlocuite în ofertele magazinelor de profil cu produse moderne. Pardoselile apărute în ultimii ani imită doar aspectul pietrei sau lemnului, iar producătorii spun că au nenumărate avantaje. Evident, contra unui preţ pe măsură.

Avantajul principal pe care îl oferă pardoselile moderne de exterior este rezistenţa superioară la factorii de mediu, care poate depăşi 20 de ani. Este adevărat că acest avantaj presupune şi o investiţie ceva mai mare.

De exemplu, în cazul pardoselilor fibrolemnoase Relazzo preţul pe metru pătrat depăşeşte 60 de euro, iar la pavimentele  din cauciuc Granuflex, costul variază între 39 de euro şi 87 de euro, fără TVA, pe metru pătrat, în funcţie de tipodimensiuni şi culori.

Acestea pot fi montate atât la nivelul solului, cât şi pe un acoperiş plan sau în balcoane şi nu necesită asistenţă specializată. Emil Pop, director general Rehau Polymer, spune că Relazzo oferă o serie de beneficii majore, în comparaţie cu pardoselile standard.

„Materialul nu se deformează în timp şi nu îşi schimbă culoarea, este rezistent la dăunători şi la compresiune, nu necesită întreţinere, raşchetare sau tratare. În plus,  nu crapă, nu se desface de la ciclurile îngheţ-dezgheţ,  este autoventilat – nu se încinge vara şi, nu în ultimul rând, are aderenţă ridicată“, explică el.

Calităţi asemănătoare au şi plăcile Granuflex, care, având ca material de bază cauciucul, au proprietăţi antiderapante. „Ele împiedică alunecarea chiar şi umede fiind, sunt elastice şi puternic absorbante ale şocurilor“, spune Gruia Adrian, administrator al firmei Skonx & CO, care importă şi distribuie acest produs. 

Produse ecologice

Acest material are „dublă utilizare“, în funcţie de anotimp. Astfel, plăcile folosite pe timpul sezonului cald pentru amenajarea grădinilor, teraselor sau aleilor pot fi „transferate“ pe timpul sezonului rece pentru a fi utilizate în alte locuri (de exemplu în garaj, pentru o izolare termică şi fonică suplimentară), lipirea acestora nefiind obligatorie.

Plăcile au în compoziţie granule de cauciuc reciclat îmbinate cu un liant poliuretanic şi pigmenţi pentru colorare. „Datorită procedeului de impregnare a culorii chiar în timpul procesului de fabricare, rezistenţa culorilor este foarte mare, iar plăcile nu se decolorează indiferent de procedeul de curăţare şi de frecvenţa operaţiunilor respective“, detaliază Gruia Adrian.

Producătorii sistemului Relazzo iau în calcul şi uşoare modificări ale culorii care pot apărea în urma expunerii la radiaţiile ultraviolete, în funcţie de amplasamentul pardoselii de terasă.

Totuşi, indiferent de mediu, funcţionalitatea teraselor nu va fi afectată. Sistemul se bazează pe rauwood, un material compozit fabricat din fibre de lemn şi polipropilenă ecologică. „Profilele sunt reciclabile 100% pentru că un minimum 50% lemn“, explică Emil Pop.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite