Gardul din PVC, mai eficient decât cel de lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicarea unui gard necesită autorizaţii, la fel ca orice construcţie, iar costurile ajung la sute de euro.Gardul nu are doar scopul de a vă feri de priviri indiscrete, ci trebuie să se potrivescă atât cu arhitectura casei, cât şi cu cea a curţilor din împrejurimi.

Înainte de a vă apuca efectiv de lucru, trebuie să obţineţi o autorizaţie de construire. Şi asta pentru că, prin planul de urbanism, vi se pot impune anumite restricţii, care ţin de înălţimea minimă şi maximă, de gradul de opacitate sau chiar de materialul folosit.

„În primul rând trebuie contactat un arhitect autorizat de către Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, care să realizeze un proiect al gardului“, explică Alexandru Holban, manager Coral Ex HCD, firmă care comercializează şi montează porţi şi garduri.

Orice gard trebuie să respecte amplasamentul pe limita de proprietate, precum şi restricţiile sau limitările impuse de primărie sau alte instituţii de pe raza administrativă a terenului care urmează să fi îngrădit.

„Sunt cazuri care necesită aprobări speciale, de exemplu suprafeţe care intră sub incidenţa Administraţiei Naţionale a Drumurilor“, spune Alexandru Holban. De asemenea, trebuie obţinut avizul furnizorilor de utilităţi.

Gardul din sârmă ghimpată, ieftin

În momentul realizării proiectului, trebuie ales şi materialul care va fi folosit. Dacă gardul are doar menirea de a delimita terenul în vederea unei utilizări ulterioare, Holban recomandă structuri uşoare din stâlpi şi sârmă ghimpată sau plasă de sârmă împletită.
„În funcţie de material se stabileşte şi structura pe care va fi acesta amplasat, dacă este sau nu nevoie de excavaţie, fundaţie şi soclu de beton“, spune Şerban Popa, director al firmei de amenajări exterioare ŞerbProd.

Fiecare material are avantaje şi dezavantaje. Un gard simplu, cu sârmă ghimpată  sau plasă se montează repede, este ieftin, nu necesită întreţinere, dar nu este eficient la protejarea contra hoţilor. Un gard cu stâlpi din beton şi plasă de sârmă ghimpată costă 40 lei pentru fiecare metru liniar, iar cel cu plasă de sârmă, 65 de lei pentru un metru liniar.

Un gard din panouri simple din lemn de brad este ieftin, 70 de lei pe metru liniar cu stâlpi betonaţi, dar  rezistă doar 3-5 ani şi necesită întreţinere. Gardul din panouri bordurate este unul dintre cele mai practice, are o rezistenţă de peste 25 de ani, este greu de escaladat, dar necesită montaj profesionist.

Preţul pentru gardul din stâlpi betonaţi şi panou zincat porneşte de la 72 de lei pe metru liniar. Printre cele mai scumpe, 110 de lei pe metru liniar, dar şi cu cea mai lungă garanţie oferită de producători, aproximativ 50 de ani, este gardul din PVC. Ultima modă este reprezentată de gardurile din fier forjat, care costă, în funcţie de complexitatea modelului, peste 130 de lei pe metru liniar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite