Orezărie italiană pe 4.000 de hectare în Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania italiană Riso Scotti va investi circa 50 de milioane de euro pentru achiziţia de terenuri şi pentru construcţia unei fabrici de prelucrare şi de ambalare a orezului în comuna Gighera din judeţul Dolj, transmite corespondentul Mediafax.

„Italienii vor să investească 50 de milioane de euro în următoarea perioadă. În aceşti bani intră şi construirea unei fabrici de decorticare, prelucrare şi ambalare a orezului. Din ce mi-au spus, ei vor 4.000 de hectare de teren pe care să-şi dezvolte afacerea. Acum au 2.000 hectare“, a declarat primarul localităţii Ghighera, Ion Dăbuleanu.

Dăbuleanu a adăugat că suprafaţa achiziţionată de companie se învecinează cu terenuri deţinute de Agenţia Domeniilor Statului (ADS), pe care administraţia locală doreşte să le solicite pentru producătorul italian de orez. „În zona Măceşu de Jos, Nedeea şi Zăval, în care se află terenul care va deveni orezărie, se află aproximativ 3.000 hectare de teren ale ADS. Cu ceea ce au ei, s-ar face 5.000 hectare, o suprafaţă suficient de mare“, a menţionat primarul comunei Gighera.

Un nou port la Dunăre

Primarul susţine că Riso Scotti ar putea construi un port comercial pe malul românesc al Dunării.

„În zona localităţii este un braţ pe Dunăre care se pretează pentru port. Aici, de altfel, a fost un port comercial în trecut. Italienii au spus că vor ajuta şi ei financiar pentru realizarea acestui proiect“, a mai spus Dăbuleanu. În noiembrie 2007, producătorul de orez şi de produse din orez a anunţat că este interesat să achiziţioneze noi suprafeţe de teren agricol în România, unde deţinea la acea dată 7.000 de hectare, în judeţele Ialomiţa şi Olt.

Compania are două fabrici în România, la Bucureşti (unitate care realizează orez expandat şi tartine din orez expandat) şi Giurgeni (orez).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite