Oraşul academic din inima Siberiei s-a transformat în "Silicon Forest"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construit pentru academicienii sovietici, centrul ştiinţific de la Novosibirsk este acum împânzit de firme IT din Occident În 1958, Nikita Hruşciov, pe atunci premierul Rusiei, a vrut

Construit pentru academicienii sovietici, centrul ştiinţific de la Novosibirsk este acum împânzit de firme IT din Occident

În 1958, Nikita Hruşciov, pe atunci premierul Rusiei, a vrut să construiască în inima Siberiei un întreg oraş pentru oamenii de ştiinţă. Scopul său era să adune cele mai luminate minţi într-un singur loc, situat în pădurile siberiene, departe de ochii iscoditori şi de atracţiile metropolitane. Astăzi, oraşul academic Akademgorodok s-a transformat în "Silicon Forest" din Rusia.

Revoluţia din domeniul IT a readus la viaţă fostul centru ştiinţific din Siberia, căzut în paragină după prăbuşirea Imperiului Sovietic. Atrase de talentele locale şi de costurile mici, companiile vestice, precum IBM şi Intel, au venit în ultimii ani la Akademgorodok, transformând micul orăşel într-un posibil competitor pentru americanii din Silicon Valley sau indienii din Bangalore.

La 20 de kilometri depărtare de capitala Siberiei, Novosibirsk, oraşul academicienilor de altădată este reprezentativ pentru boom-ul IT din Rusia. În ultimii 10 ani, această industrie a crescut aici de la 10 milioane de dolari la 150 milioane de dolari, iar locul şi-a câştigat deja renumele de "Silicon Forest". Numărul companiilor din zonă creşte, în medie, cu 15 procente pe an, arată revista "Fortune".

Preşedintele rus Vladimir Putin a luat şi el act de potenţialul oraşului şi sprijină construcţia unui parc de business IT de 650 milioane de dolari şi fonduri de la stat de 100 milioane de dolari pentru infrastructură. "Nu trebuie să ne irosim această şansă sub nicio formă, mai ales că alte ţări au atins succesul fără să pornească de pe o poziţie favorizată", a declarat Putin la Akademgorodok, în 2005, după ce vizitase anterior India.

Rusia produce la fel de mulţi specialişti ca şi India

În mod cert, pentru o Rusie conştientă de faptul că resursele sale naturale nu vor ţine la nesfârşit, înalta tehnologie este exact genul de industrie pe care Kremlinul vrea să o dezvolte. Şi are şi cu ce, mai ales când vine vorba de creiere. În fiecare an, Rusia produce la fel de mulţi absolvenţi specialişti în tehnologie şi ştiinţă ca şi India, adică în jur de 200.000. Dar, spre deosebire de India, Rusia are o populaţie cu 80% mai mică.

Exporturile de software ale Rusiei se ridică la un total de 1,8 miliarde de dolari pe an, iar ţara este a treia destinaţie de outsourcing în domeniul IT din lume, după China şi India. "La Intel avem o vorbă. Dacă ai o problemă grea, dă-o americanilor s-a rezolve, dacă ai o problemă dificilă, dă-o indienilor. Dar dacă este imposibilă, atunci dă-o ruşilor", spune Steve Chase, preşedintele Intel Rusia, citat de "Fortune".

Akademgorodok a fost finalizat în 1963, iar când s-a deschis Universitatea de Stat Novosibirsk, câţiva ani mai târziu, centrul s-a transformat într-o replică a Cambridge-ului din Massachusettes, SUA. Timp de 30 de ani, Novosibirsk a fost unul din cele mai "deştepte" oraşe din URSS, cu o impresionantă armată de academicieni, specializaţi în diverse domenii, de la fizică nucleară la teorie genetică şi de la programe spaţiale până la armament. Apoi a urmat declinul. După destrămarea Imperiului Sovietic, salariile şi fondurile de la stat au scăzut dramatic, iar mulţi specialişti au plecat în Europa sau America.

Acum însă, oraşul este împânzit de birouri IT. Prima companie străină care a venit aici a fost Novosoft, devenită ulterior partener IBM. SW Soft, o companie specializată în software de servere, are peste 10.000 de clienţi la nivel internaţional şi finanţări de la Insight Venture Partners şi Intel Capital. Intel şi-a deschis un birou la Akademgorodok în 2004 şi are 200 de programatori care optimizează cipuri şi microprocesoare.

Portalul web al lui Oprah, construit în Rusia

Costurile scăzute al chiriei şi serviciilor, precum şi salariile mici reprezintă o atracţie pentru marile companii, dar la fel de atractiv este şi sistemul educaţional care se bazează pe ştiinţă. "Niciunul dintre programatorii noştri din Novosibirsk nu are educaţie de programator. Ei sunt fizicieni, chimişti, biologi, matematicieni. Ei sunt, în primul rând, oameni de ştiinţă. Programarea au învăţat-o mai târziu", explică Chase, de la Intel. Şi cu toate acestea, un programator din Siberia abia câştigă o cincime din salariul unui programator din Occident.

O altă poveste de succes din Akademgorodok este o companie desprinsă din Novosoft, Axmor, care este partener IBM şi creează aplicaţii pentru media digitale şi pentru retail bancar. Axmor are sediul într-un complex de blocuri din Akademgorodok şi primeşte indicaţii de la IBM, din America. Pavel Toponogov, directorul Axmor, şi-a transformat investiţia iniţială de 30.000 dolari într-un venit de un milion de dolari, în decurs de câţiva ani. Cele mai multe comenzi le are din străinătate şi sunt generate de publicitatea pe Internet. Aşa s-a întâmplat ca Harpo Productions, compania media a lui Oprah Winfrey, să angajeze Axmor pentru construcţia unui portal web "Nu ştiam cine este Oprah, dar acum ştim", spune Andrei Kanonirov, project manager la Axmor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite