Ofertă publică pentru 20% din acţiunile Fondului Proprietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii proprietari vor putea fi despăgubiţi şi în numerar Ministerul Finanţelor Publice a făcut ieri public un proiect de act normativ care are menirea de a urgenta procesul de

Foştii proprietari vor putea fi despăgubiţi şi în numerar

Ministerul Finanţelor Publice a făcut ieri public un proiect de act normativ care are menirea de a urgenta procesul de despăgubire a foştilor proprietari. Ordonanţa cu pricina a fost "lansată" pe piaţă la nici o săptămână după ce premierul Tăriceanu i-a cerut ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, să clarifice de urgenţă situaţia Fondului Proprietatea. Solicitarea primului-ministru avea la bază o "petiţie" a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care arăta că sistemul nu funcţionează.

La cel mult trei luni după înregistrarea Fondului la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Ministerul Finanţelor Publice va vinde prin ofertă publică 20% din acţiunile fondului. Potrivit proiectului de ordonanţă, statul va putea să deruleze, ulterior admiterii la tranzacţionare, şi alte oferte publice de vânzare, să vândă sau să cumpere acţiuni emise de Fondul Proprietatea prin orice alte operaţiuni bursiere autorizate. Evaluarea activelor Fondului Proprietatea va dura, potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă, patru-cinci luni, în funcţie de caz.

Despăgubiri în numerar, în limita a 200.000 de euro

Astfel, persoanele ce urmează să fie despăgubite ar putea primi atât acţiuni la Fond, cât şi numerar, însă în limita a 200.000 de euro. Aceste plăţi vor fi realizate de către Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar, aflată în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Proiectul ordonanţei cuprinde astfel mai multe variante pentru valorificarea titlurilor de despăgubire primite de cei îndreptăţiţi. Dacă titlul de despăgubire emis este de maximum 200.000 de euro, titularul are posibilitatea să solicite realizarea conversiei în acţiuni emise de fond, acordarea de despăgubiri în numerar sau poate opta şi pentru acţiuni, şi pentru numerar. Dacă despăgubirile depăşesc însă 200.000 de euro, persoana poate să ceară primirea exclusiv de acţiuni emise de fond, dar va avea posibilitatea să solicite primirea de numerar, în limita a 200.000 de euro, iar diferenţa în acţiuni ale FP, până la nivelul despăgubirii totale. Titlurile de despăgubire se valorifică, potrivit ordonanţei, în termen de trei ani de la data emiterii, care însă nu expiră mai devreme de 12 luni de la prima şedinţă de tranzacţionare a acţiunilor emise de fond. Sumele necesare despăgubirilor în numerar vor fi asigurate de la bugetul de stat, în primul rând din încasările aferente vânzării acţiunilor pe care statul le deţine la FP, din dividendele aferente acţiunilor deţinute la fond şi vânzarea de obligaţiuni emise de MFP.

Societăţile care fac parte din fond, listate până la 31 martie

Până la 31 martie 2007, autorităţile trebuie să iniţieze procedurile de listare la BVB a minimum 10% din acţiunile companiilor la care Fondul Proprietatea are participaţii, nivel dublu comparativ cu situaţia din prezent. Potrivit proiectului, procedurile de listare a societăţilor trebuie finalizate până la 31 august, anul viitor.

În ceea ce priveşte regulamentul de organizare a licitaţiei pentru administrarea Fondului Proprietatea, acesta va fi aprobat de către guvern, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

Cum se stabileşte dreptul de vot

Proiectul prevede totodată şi modalitatea în care se stabileşte dreptul de vot. Astfel, pentru deţinerile de până la 5% din capitalul fondului, fiecare acţiune dă dreptul la un vot. Dacă un acţionar deţine însă participaţii de până la 10%, acţiunile reprezentând până la 5% dau dreptul la un vot fiecare, iar pentru cele între 5% şi 10%, se acordă câte un vot la fiecare două acţiuni. În cazul deţinerilor de peste 10%, dreptul de vot se calculează după modelul descris pentru acţiunile din pachetul de 10%, titlurile ce exced acest prag oferind câte un drept de vot, la fiecare pachet de acţiuni reprezentând 5%.

Creanţa WTC Bucureşti, transferată la fond

Statul va putea valorifica prin orice metodă creanţa deţinută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la World Trade Center Bucureşti, prin transferul acesteia, cu tot cu dobânzile şi penalităţile acumulate, la Fondul Proprietatea. După valorificarea creanţei, FP va emite noi acţiuni ce vor reveni în întregime Ministerului Finanţelor Publice, adică statului român. WTC avea, la sfârşitul anului 2005, datorii de peste 60 milioane de euro către AVAS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite