Patriciu: Nu văd cum la sfarşitul anului vom putea avea un curs mai mic de 4,7-4,8 lei/euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost invitat aseară la emisiunea The Money Show. Tema dezbaterii, criza financiară, a generat discuții despre evoluția Bursei de Valori București, cursul valutarcursul valutar, prețul petrolului, scăderea pe care o va înregistra economic românească.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost invitat aseară la emisiunea The Money Show. Tema dezbaterii, criza financiară, a generat discuții despre evoluția Bursei de Valori București, cursul valutarcursul valutar, prețul petrolului, scăderea pe care o va înregistra economic românească.

Omul de afaceri nu crede într-o evoluție a economiei românești diferită față de cea a evoluției la nivel global.

"În România, nu cred că poate fi vorba de o evoluție diferită decât cele ale piețelor europene și a pieței globale. Așa cum va evolua economia globală vom evolua și noi. Însă, criza e mai mare în țările unde nu se întampla nimic, unde guvernele nu iau măsuri. România se află într-o astfel de situație, pentru că nu avem niciun fel de măsură anticriză", a afirmat Patriciu.

Dinu Patriciu este de parere ca economia romaneasca va avea o scadere de 7-10%, iar economia romaneasca va evolua la fel cum va evolua si economia globala. Scaderea de 7-10% este insa varianta optimista e omului de afaceri, el sustinand ca scaderea poate fi si mai mare daca nu se iau masurile anticriza potrivite.

"Avem un acord cu FMI, avem o scădere de 6,4% în primele luni, probabil, anualizat vom avea o cadere de 7% cel puțin. Scăderea va putea să aibă și două cifre dacă ne uităm hipnotizați la problemă și nu vom face nimic", este de părere Dinu Patriciu.

În continuare bursa de la București, ca și alte piețe de capital, va fi subiectul unei volatilități crescute, și va evolua în forma de "W", fără un sens clar, cu perioade de optimism alternate cu cele de pesimism, crede Patriciu. BVB are însă șansa de a evolua mai bine decât economia, dacă se va transforma în bursă regională.

"Nu văd cum la sfarşitul anului vom putea avea un curs mai mic de 4,7-4,8 lei/euro", a spus Patriciu referitor la cursul valutar.

În țările în care guvernele nu iau măsuri - și România este un astfel de stat, pentru că nu avem niciun fel de măsură anticriză-, efectele crizei sunt mai mari, crede omul de afaceri.

"Statul trebuie să îşi crească veniturile, dar nu rezolvă nimic dacă nu scade şi cheltuielile. Totul depinde de cât de inteligenţi şi de creativi suntem. Eliminarea ca monedă de referinţă a dolarului este un basm. Cred că următoarea perioadă grea va apărea în Europa. Eu nu cred în statisticele oficiale privind şomajul din România", a mai spus Patriciu.

"Toate ţările trec prin perioade dificile, dar cu mai multă sau mai puţină inteligenţă. E nevoie să dăm imaginea unei ţări stabile, în care lucrurile nu se schimbă de la o zi la alta. Exemple pozitive în acest sens sunt Brazilia sau Malayesia. Nu trebuie să cheltuim miliarde de dolari pentru ca să susţinem cursul. Sensul este acela al devalorizării leului. Cred că şi euro va pierde teren faţă de dolar", a concluzionat omul de afaceri liberal, potrivit tmctv.ro.

Referitor la preţul petrolului, şeful Rompetrol a spus: "În urmă cu peste un an, prevedeam că preţul petrolului va atinge 200 de dolari pe baril, fără să ştiu ce ne aşteaptă. Doar datorită speculaţiilor a ajuns la maximul de 140 de dolari pe baril, iar acum speculatorii s-au retras, şi a rămas preţul de la întâlnirea dintre cerere şi ofertă. Acum două luni, odată ce ajunsese la 35 de dolari pe baril, şi-a dublat preţul în două luni, la 70 de dolari. Iar acest preţ cred că este şi cel corect pentru acest moment."

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite