Noi insolvenţe pe piaţa de zidărie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Foto: Gheorghe Florin
Foto: Gheorghe Florin

Presiunea din piaţă, lipsa creditării şi creşterea preţului utilităţilor forţează producătorii să-şi reducă la minimum marja de profit. Jucătorii din piaţă  susţin că anul acesta va fi mai dificil decât 2009, pentru că piaţa de zidărie se va comprima cu 10%. Şi asta după ce, în 2009, scăderea a fost de 30%.

Reprezentanţii companiilor de profil susţin că nu există, la această dată, nicio premisă de creştere a cererii de materiale de zidărie întrucât beneficiarii privaţi sunt prudenţi cu investiţiile iar statul are un buget redus şi nicio strategie viabilă pentru încurajarea construcţiilor noi.

Compania Ceramica Iaşi a pregătit pentru anul 2010 scenarii care iau în calcul orice variante de evoluţie a pieţei. „Suntem pregătiţi cu planuri de afaceri indiferent dacă piaţa materialelor de zidărie scade, creşte sau rămâne constantă, dar eu cred că a doua jumătate a anului va aduce semnale pozitive din punctul de vedere al investiţiilor în imobiliare", spune Iulian Mangalagiu, director general Ceramica.

El consideră că preţurile terenurilor, dar şi ale materialelor de construcţii au ajuns la minimumul posibil, iar dezvoltatorii vor profita de acest lucru. „După reducerile masive din 2009, producătorii cel puţin nu mai au cum scădea preţurile pentru că următorul pas ar fi falimentul", crede Mangalagiu.

Instabilitate generală

Pro BCA, asociaţia producătorilor de BCA, acuză băncile că au pretenţii exagerate când acordă finanţări pentru firmele din industrie, în timp ce guvernul s-a transformat în cel mai sigur client al lor. „Dacă băncile nu vor acorda finanţări pentru firmele solvabile, care încă au lichidităţi, chiar dacă business-ul este în scădere, în 2012 nu vor mai avea pe cine să crediteze, pentru că multe firme vor dispărea", crede Marius Marin, directorul executiv al Pro BCA şi CEO al grupului Macon-Simcor.

Deşi preţurile materialelor de zidărie s-au redus anul trecut cu aproximativ 10%, iar producătorii spuneau că s-a ajuns la un minim istoric, situaţia din piaţă îi forţează pe aceştia să ia în calcul noi scăderi. „Este absolut necesară o astfel de măsură, chiar dacă acest lucru va duce la încă o scădere semnificativă a marjelor de profit ale companiilor", spune Nicolae Duşu, preşedintele Asociatiei Pro BCA şi al companiei Celco Constanţa.

Acest lucru este însă riscant pentru multe companii în condiţiile în care cresc preţurile de producţie din cauza scumpirii materiilor prime şi a costurilor cu utilităţile. O consecinţă a acestui lucru poate fi apariţia unor noi insolvenţe, chiar falimentul a cel puţin unei firme mari, dar şi noi concedieri de personal, potrivit lui Marius Marin. Deja o companie importantă din domeniu, Ecoblock din judeţul Constanţa, a intrat în insolvenţă anul trecut.

Afaceri în scădere

Nici producătorii rămaşi în piaţă nu se mai laudă cu cifre de afaceri şi profituri record. Celco Constanţa a înregistrat o scădere de 8,7% a cifrei de afaceri în 2009 comparativ cu anul precedent, până la 104,8 milioane de lei. „Pentru anul acesta estimez o reducere de 10% a business-ului, în timp ce marja brută a profitului, care acum este de 32%, va scădea, pentru că există o limită de reducere a costurilor şi în plus vom fi nevoiţi sa făcem din nou scăderi de preţuri", spune Nicolae Duşu.

Grupul Macon-Simcor ia în calcul extinderea prin achiziţii până la sfârşitul anului 2011, prin care să-şi consolideze segmentele de piaţă pe care activează în prezent: BCA, prefabricate, var şi materiale izolatoare.

„În prezent, am trei variante pentru o extindere, în măsura în care vom găsi o oportunitate, care ar trebui făcută până la sfârşitul anului 2011, pentru a maximiza exitul fondului de investiţii", spune Marius Marin.

Şi Soceram se extinde, dar prin construcţia unei fabrici de BCA în localitatea Roman, în care va investi 20 de milioane de euro. Grupul german Xella va începe în luna aprilie activitatea comercială a fabricii de la Pauleşti.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite