Nereguli la vârf în piaţa de electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a atribuit, fără licitaţie, contracte de zeci de milioane de euro unor furnizori privaţi de electricitate. Doi furnizori privaţi au primit de

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a atribuit, fără licitaţie, contracte de zeci de milioane de euro unor furnizori privaţi de electricitate.

Doi furnizori privaţi au primit de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) contracte în valoare de zeci de milioane de euro, pentru a livra electricitate companiei naţionale Transelectrica. Aceasta doar în baza unor decizii date de autoritate. Transelectrica spune că hotărârile ANRE sunt fundamentate de o "analiză de oferte". Autoritatea din domeniu, cum era de aşteptat, a refuzat să dea explicaţii.

Transelectrica are nevoie de electricitate pentru eliminarea congestiilor din reţea, dar şi pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT). Achiziţia cantităţilor de electricitate necesare acoperirii acestui consum este o activitate reglementată de ANRE, care stabileşte prin decizii preţul, cantitatea şi furnizorul. Cheltuielile se regăsesc, ulterior, în tarifele transportatorului. Până la mijlocul anului în curs, cantităţile erau luate de la producătorii termo, cei mai scumpi de pe piaţă.

În 2006, ANRE a impus companiei Transelectrica, prin decizie, să cumpere consumul propriu tehnologic de la Electrocentrale Deva, la preţul de 176 lei/MWh. Pentru anul 2007, aceeaşi autoritate a stabilit achiziţia CPT de la Termoelectrica, la un preţ însă mult mai mare, de 243 lei/MWh. Reprezentanţii Transelectrica ne-au declarat că saltul de preţ impus a creat cheltuieli suplimentare care au afectat mult profitabilitatea companiei pe anul în curs.

"În acest sens, Transelectrica a depus diligenţele necesare în vederea modificării deciziei ANRE. În urma acestor demersuri, ANRE a emis, pentru perioada august - decembrie 2007, noi decizii de reglementare a pieţei de achiziţie şi furnizare de CPT pentru Transelectrica", spune biroul de presă al companiei.

Contracte cu semnătura lui Opriş

De altfel, conform raportului financiar la nouă luni al Transelectrica, publicat vineri, profitul net al companiei a scăzut de cinci ori faţă de perioada similară a anului trecut, până la 32,61 milioane lei.
Transelectrica precizează că, pentru a scăpa de costurile ridicate, sub coordonarea ANRE, a trimis, la începutul lunii iulie, tuturor furnizorilor din piaţă cereri de oferte care să cuprindă preţul şi cantitatea.

Deşi pe piaţă există peste 50 de furnizori, ofertele au venit, mai mult decât bizar, doar din partea a şase companii: E.ON Sales & Trading GMBH, Sempra Energy Europe Limited, Korlea Invest RO SRL, Energy Financing Team (EFT) Romania SRL, Ezpada SRL şi Electrocentrale Deva.

Potrivit informaţiilor din piaţă, cu excepţia celei dintâi firme, care face parte din grupul german E.ON, şi a producătorului Electrocentrale Deva, toţi ceilalţi furnizori au printre reprezentanţi foşti angajaţi ai Dispeceratului Energetic Naţional, structură din cadrul Transelectrica.

"Toate ofertele primite de Transelectrica au fost înaintate ANRE, care a decis (câştigătorii - n.r.), ţinând cont de condiţiile de preţ", susţine compania de transport. Furnizorii desemnaţi de ANRE au fost, potrivit transportatorului, E.ON Sales&Trading, cu un preţ de 210 lei/MWh, EFT Romania, cu 189,9 lei/MWh şi Electrocentrale Deva, cu 190 lei/MWh.

Conform unor surse din piaţă, numai contractul cu EFT, care prevede livrarea a 200.000 MWh în perioada 1 august-31 decembrie 2007, valorează circa 38 milioane lei (11 milioane euro). Comparativ, în iulie, pe bursa de electricitate, preţul pe piaţa contractelor bilaterale era de 180 lei/MWh. Numai din cauza acestui contract, paguba Transelectrica este de peste 2 milioane de lei (580.000 euro). Aceste contracte au fost atribuite în afara bursei sau a legilor privind achiziţiile publice, adică prin licitaţie.

Două din cele trei decizii, şi putem bănui că şi a treia, au fost semnate de o singură persoană, respectiv de vicepreşedintele ANRE, Nicolae Opriş. Acesta a refuzat să răspundă întrebărilor noastre privind condiţiile în care s-a derulat selecţia de oferte. Mai mult, cele trei acte nu sunt publicate nici acum pe site-ul instituţiei, deşi este vorba despre decizii privind cheltuieli reglementate, care ulterior se regăsesc în tarife.

Ce spune Comisia Europeană

Purtătorul de cuvânt pe probleme de energie al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas Espuny, a declarat, ca răspuns la solicitarea ziarului "Adevărul": "Operatorul sistemului de transport (OST) trebuie să se confrunte cu faptul că întotdeauna există pierderi de electricitate în activitatea de transport. Cantităţile suplimentare necesare în sistem pot fi obţinute în două moduri.

O primă opţiune este ca OST să ceară celor care folosesc reţeaua (furnizorilor sau marilor consumatori legaţi direct la reţeaua de transport - n.r.) ori producătorilor să introducă în sistem mai multă electricitate decât vând, în concordanţă cu pierderile previzionate.

A doua soluţie este ca OST să achiziţioneze aceste cantităţi de pe piaţa liberă şi să factureze acest serviciu mai departe. De fapt, art. 11 (6) din Directiva 2003/54 privind piaţa de electricitate cere ca electricitatea folosită pentru a acoperi pierderile energetice şi capacităţile de rezervă să fie procurată într-un mod competitiv, pe baza unor principii transparente, non-discriminatorii şi de piaţă. Art. 14 (5) impune aceeaşi obligaţie operatorilor sistemului de distribuţie.

În concluzie, dacă un operator de reţea decide să cumpere electricitatea pierdută în timpul transmisiei, trebuie să facă acest lucru prin licitaţie".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite