Nabucco va fi cu 60% mai scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile totale pentru construcţia gazoductului sunt estimate acum la 7,9 miliarde de euro Rămasă încă la faza de proiect, conducta Nabucco, care ar urma să asigure României o

Cheltuielile totale pentru construcţia gazoductului sunt estimate acum la 7,9 miliarde de euro

Rămasă încă la faza de proiect, conducta Nabucco, care ar urma să asigure României o alternativă la dependenţa de gazele naturale ruseşti, devine pe zi ce trece tot mai costisitoare.

Estimările privind costurile realizării gazoductului Nabucco, care va transporta gaze naturale din zona Caspică în vestul Europei, au crescut de la 5 miliarde de euro la 7,9 miliarde de euro, în principal din cauza avansului preţului oţelului, a anunţat consorţiul care dezvoltă proiectul.

Nivelul de 5 miliarde de euro se baza pe un studiu de fezabilitate efectuat în 2005. "De atunci, cotaţia ţiţeiului a crescut de peste două ori, fapt care a condus la majorarea preţurilor pentru toate sursele de energie. În plus, există o cerere mare de oţel, pe fondul numărului important de proiecte mari şi al interesului companiilor de oţel de a profita de această cerere", a declarat directorul Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, potrivit Mediafax.

El a adăugat că economia şi competitivitatea proiectului nu vor fi afectate, pentru că preţurile ridicate la energie indică faptul că Nabucco este necesar şi că veniturile sale din activităţile de transport al gazelor naturale vor fi foarte profitabile. Lucrările ar putea începe abia în 2010.

Cheltuieli mai mari pentru România

În proiectul Nabucco este implicată şi compania românească Transgaz, fiind unul din cei şase parteneri ai consorţiului care va realiza conducta, alături de OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Directorul general al companiei, Ioan Rusu, ne-a declarat că se aştepta la o reevaluare a proiectului.

"E clar că urma să se facă o reevaluare, pentru a se prezenta finanţatorilor date actualizate. Nici nu ne gândim să ne retragem din proiect din această cauză", a spus oficialul Transgaz.

Potrivit acestuia, costurile vor fi împărţite la toţi cei şase acţionari, dar vor fi atraşi şi finanţatori externi.
În legătură cu sursele de gaz pentru Nabucco, consorţiul a anunţat că va începe negocierile cu potenţiali exportatori începând cu mijlocul lunii iunie. Acţionarii au rezervat, în total, jumătate din capacitatea gazoductului, de 30 miliarde metri cubi anual, pentru uz propriu.

2 milioane tone necesarul de oţel pentru construcţia gazoductului Nabucco, lung de 3.300
de kilometri

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite