Muncitorii calificaţi, la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Betoniştii sunt una dintre categoriile care necesită un grad sporit de specializare
Betoniştii sunt una dintre categoriile care necesită un grad sporit de specializare

În 2009 a fost greu să păstrezi angajaţii bine pregătiţi pe şantiere. Acesta este motivul pentru care preţul manoperei nu a fluctuat. Cele mai mari scăderi în ce priveşte preţul cerut pentru execuţia unor lucrări de construcţii au fost de 40%. Cei care au redus preţurile atât s-au văzut nevoiţi să facă rabat şi de la calitate.

La capitolul manoperă au existat scăderi importante de preţ anul acesta pe anumite segmente, dar pe altele valorile de anul trecut au rămas intacte. „Mă refer aici la lucrările speciale, la serviciile de arhitectură, lucrul în marmură, granit sau reabilitarea monumentelor istorice", declară Cristian Erbaşu, preşedintele grupului de firme de construcţii Erbaşu.

În acelaşi timp, au existat şi domenii în care preţul cerut pentru mâna de lucru a scăzut semnificativ. Aceste ieftiniri s-au produs în sectoare precum dulgherie, fierărie, tâmplărie şi, în special, zidărie. Scăderea preţurilor a fost de 30-40%.

„Acesta este un prag. Sigur nu vor mai fi ieftiniri. Deja lucrările aflate la nivel de preţ la această bază minimă suferă serios la capitolul calitate", completează Erbaşu. Manopera nu a scăzut mult ca preţ anul acesta, în principal pentru că sunt în continuare segmente în care e criză de forţă de muncă bine pregătită. Acest lucru a făcut dificilă reducerea tarifelor, având în vedere că muncitorii cereau anumite salarii la care nu au fost dispuşi să renunţe.

Aceste date diferă însă de la o companie la alta. Anul acesta majoritatea firmelor de construcţii au tras mult să rămână pe piaţă, fiecare a luat măsuri, dar nu s-a umblat prea mult la salarii. „Salariul de bază nu s-a modificat, dar nu s-au mai acceptat ore suplimentare plătite. Lipsa acestora s-a tradus în bani mai puţin încasaţi", explică Adriana Iftime, director general executiv Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC). Mâna de lucru nu e mai scumpă, dar investiţia într-o lucrare acum e mai mare.

Timpul de execuţie a crescut, evident, odată ce firmele de construcţii nu mai acceptă ore suplimentare. Ele finalizează proiecte mai greu decât în anii anteriori, iar asta pentru cei care dezvoltă case se traduce într-un cost crescut al investiţiei. „Preţul manoperei reprezintă un element foarte fluctuant", este de părere Iftime.

Revenire la sistemulcu norme

Vasile Tănase are o firmă de construcţii în Capitală. Nu regretă prea mult această criză. El crede că mai degrabă a făcut un bine pieţei, iar efectele benefice sunt vizibile şi în preţul manoperei.

„Anul trecut şi acum doi ani se ajunsese la adevărate aberaţii în ceea ce priveşte preţul manoperei. Au intrat foarte multe firme şi meşteri şi executanţi în această piaţă şi au venit cu tot felul de preţuri", declară managerul şi proprietarulTănase Construct.

„Noi am mers pe aceleaşi tarife de trei ani pentru că am avut multe lucrări pentru instituţii publice, or aici nu puteai veni cu preţuri mult diferite de cele reale", se justifică Tănase.

Cererea mare din anii trecuţi a dat posibilitatea angajaţilor din construcţii să migreze la o altă firmă oricând se găsea cineva care să le ofere un salariu mai mare. Astfel, preţul manoperei s-a dublat în perioada de boom a construcţiilor. „Noi montam pereţi de rigips la 15 euro pe metru pătrat şi multe companii de acest tip cereau pentru servicii de acest tip 30-40 de euro", povesteşte Tănase.

Felul în care sunt plătiţi angajaţii din compania Tănase Construct s-a modificat anul acesta. „Noi am mizat pe o politică axată pe păstrarea oamenilor în companie şi pe o nemodificare a salariilor. Le cerem, însă, angajaţilor mai mult. Am apelat la un sistem mai vechi, respectiv de a stabili anumite norme pentru angajaţi", mărturiseşte Tănase.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite