Moscova acuză PricewaterhouseCoopers de fraudă în cazul auditului Yukos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii ruşi au percheziţionat vineri sediul PricewaterhouseCoopers, punând şi mai multă presiune pe firma de audit, înaintea unui proces, în care PwC este acuzată că a întocmit

Anchetatorii ruşi au percheziţionat vineri sediul PricewaterhouseCoopers, punând şi mai multă presiune pe firma de audit, înaintea unui proces, în care PwC este acuzată că a întocmit rapoarte false privind situaţia companiei petroliere Yukos.

Aproximativ 20 de procurori şi oficiali ai Ministerului rus de Interne au răscolit birourile PwC, în căutarea documentelor referitoare la Yukos şi i-au interogat pe directori, inclusiv pe Mike Kubena, şeful reprezentanţei din Moscova, relatează "Financial Times". Oficialii ministerului de interne au anunţat, de asemenea, că vor ancheta compania din Rusia şi în legătură cu unele taxe neplătite până în prezent.

Percheziţia de la sediul din Moscova al PwC a avut loc chiar înainte de audierea care va fi astăzi, într-un proces în care compania de audit este acuzată că a tăinuit evaziunile fiscale făcute de Yukos în perioada 2002-2004. Presiunile la care este supusă PwC sunt văzute drept un element-cheie în campania pe care o duce statul rus împotriva Yukos, pe măsură ce guvernul se pregăteşte să vândă şi ultimele active ale companiei.

În acelaşi timp, statul se luptă să câştige procesele intentate de foştii proprietari ai Yukos, la tribunalele din Haga şi Strasbourg, procese în care se cer daune de multe miliarde de dolari. Luna trecută, procurorii i-au adus noi acuzaţii lui Mihail Hodorkovski, fostul fondator Yukos, despre care statul spune că ar fi delapidat 23 de miliarde de dolari. Dacă va fi găsit vinovat, sentinţa lui s-ar putea prelungi cu alţi zece ani.

Raidul procurorilor şi poliţiştilor pare a fi o tentativă de a convinge PwC să treacă de partea statului, lucru care ar ajuta guvernul să câştige procesele internaţionale, spune un fost director al Yukos, citat de "Financial Times". Pentru PwC, implicaţiile sunt mari. Dacă va fi găsită vinovată de încălcarea procedurilor de contabilizare, compania şi-ar putea pierde licenţa rusească, dar şi clienţii importanţi, printre care se numără şi gigantul energetic controlat de stat, Gapzrom, banca de economii Sberbank, banca centrală a Rusiei şi monopolul din domeniul electricităţii, Unified Energy System. Vineri, reprezentanţii companiei au declarat că nu înţeleg motivul vizitei procurorilor.

În ce priveşte acuzaţiile privind taxele neplătite de PwC, acestea vin în continuarea unui proces pe care compania l-a pierdut în tribunal anul trecut. Firma spune că a achitat deja amenda pentru neplata taxelor în valoare de 243 de milioane de ruble şi că va face apel la acest verdict. Anul trecut, în decembrie, fiscul rusesc a acţionat în justiţie PwC, acuzând firma de întocmirea a două rapoarte de audit diferite pentru Yukos, în 2002. PwC neagă aceste acuzaţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite