Mobilierul de birou, relocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mobilierul de birou, relocat
Mobilierul de birou, relocat

Jucătorii din piaţă spun că s-au confruntat cu o reorientare a clienţilor spre reconfigurarea spaţiilor office. În acest an, cererea pentru echipamente destinate spaţiilor de birouri s-a diminuat la aproape jumătate faţă de solicitările din 2008.

În acest an, jucătorii din piaţă spun că s-au confruntat cu o reconfigurare a solicitărilor, accentul fiind pus în prezent pe zona serviciilor integrate şi mai puţin pe mobilierul operaţional, directorial. „Spre exemplu, în primele şase luni am înregistrat un trend descrescător pe zona de birouri operaţionale, iar un motiv pentru această descreştere este blocajul de pe piaţa muncii din acestă perioadă”, declară Ştefan Rădulescu, director divizie Mobexpert Office.

Scăderea solicitărilor de mobilier din zona operaţională s-a compensat însă la unii jucători din piaţă cu o evoluţie favorabilă a cererii pentru servicii. „În primele şase luni ale anului am reuşit să depăşim cifra de afaceri realizată pe întregul an 2008 din vânzarea de servicii integrate şi buy-back”, susţine Rădulescu.

Potrivit acestuia, solicitările au venit atât din partea companiilor care au iniţiat proiecte noi de relocare, cât şi din partea celor care şi-au reorganizat activitatea în acelaşi spaţiu. Companiile care se restructurează au nevoie implicit de o reorganizare a spaţiului, recompartimentare şi amenajare a zonei de lucru.

„Ca nivel al investiţiilor în astfel de proiecte, majoritatea companiilor au alocat bugete mai reduse faţă de perioada similiară a anului trecut, orientându-se către soluţii mai economice”, completează reprezentantul Mobexpert Office.

Corporaţiile aduc 20% din comenzi

Comenzile mobilierului office au fost cosiderabil mai reduse decât cele înregistrate anul trecut. „2008 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru acest sector al pieţei, anul acesta însă putem spune că a fost un an slab, când vânzările au scăzut cu peste 40%”, spune Viorel Androne, manager vânzări al companiei de profil Steromix.

Următoarele luni, tot pe minus

Dacă anul trecut, care a fost un an de vârf pentru întreaga piaţă autohtonă, companiile mari acopereau aproximativ 40% din totalul comenzilor, în acest an procentajul acestora nu mai depăşeşte 20%, conform lui Androne.

Nici pentru următoarea perioadă aşteptările nu sunt unele pozitive - ba chiar sunt preconizate alte reduceri. „Există o corelaţie strânsă între segmentul în care operăm şi segmentul imobiliar de birouri şi având în vedere situaţia din piaţă, estimăm o reducere a solicitărilor, respectiv o menţinere a trendului descrescător”, explică Ştefan Rădulescu. 

Pe de altă parte, spune directorul Mobexpert, multe proiecte imobiliare anunţate pentru 2009 sunt în continuare în aşteptare sau au fost amânate pentru 2010, astfel că se aşteaptă ca piaţa de mobilier de birou să se redreseze de abia din doua jumătate a anului 2010. 

Sunt şi păreri care susţin că această piaţă a scăzut cu mai bine de jumătate faţă de anul trecut. „Acesta a fost segmentul care a suferit cel mai mult, după părerea mea şi cred că procentajul de scădere a fost de peste 55%”, spune Constantin Slave, administratorul fabricii de scaune Ergomex. Slave susţine că acest lucru este normal pentru această perioadă, în condiţiile în care planurile de investiţii sunt blocate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite