Mobilierul din gips‑carton, o alternativă ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mobilierul din gips‑carton, o alternativă ieftină
Mobilierul din gips‑carton, o alternativă ieftină

Costurile medii pentru realizarea unor piese la comandă sunt de 300 de euro. Gama largă de modele ce poate fi abordată, preţurile scăzute şi calităţile deosebite fac ca aceste plăci să fie solicitate pentru tot mai multe lucrări

Plăcile de gips-carton încep să fie din ce în ce mai utilizate pentru realizarea oricărui tip de mobilier. Avantajul principal derivă din costurile scăzute, comparativ cu alte materiale. „Practic, aici vorbim despre mobilier realizat la comandă. Pentru piese din lemn se cheltuieşte minimum 3.000-4.000 de lei, pe când pentru mobilierul din gips-carton ajungi la valori de circa 1.200 de lei“, spune Ştefan Rădulescu, administrator Janine Design, companie specializată pe montarea de astfel de plăci. Marele dezavantaj al acestor piese de mobilier este faptul că nu pot fi mutate. În schimb, ele pot fi revopsite oricând şi le pot fi adăugate diverse alte rafturi suplimentare.

Cerere susţinută

„Noi primim în ultimul timp numai astfel de comenzi. Cred că aceste lucrări vor creşte ca număr, în timp, pentru că mulţi nu realizează încă avantajele acestor produse“, declară Rădulescu. El recomandă ca, pentru realizarea acestor obiecte de mobilier, să apelaţi la specialişti. Şi asta pentru că, în funcţie de forma finală a pieselor comandate, se utilizează tipuri diferite de plăci. Sunt multe detalii pe care nu le poate identifica decât un meseriaş. „Multe lucrări care ni se cer vizează crearea unor corpuri care să ascundă diverse produse, gen DVD player sau televizor. Acestea par astfel încorporate în perete“, povesteşte Rădulescu.

Produse speciale pentru iahturi

Pentru realizarea unor piese de mobilier, cel mai bine se pretează plăcile din sulfat de calciu, folosite şi pentru pardoselile flotante înalte. Uzual, acestea sunt folosite pentru realizarea pieselor de mobilier de pe ambarcaţiuni. Sunt mai puţin solicitate pentru lucrări într-un apartament, dar pot fi o soluţie şi în acest caz.

„Preţul plăcilor din sulfat de calciu variază în funcţie de grosimea acestora şi poate ajunge până la valori de 30 de euro pe metru pătrat. Acestea sunt foarte rezistente. La rupere sunt de zece ori mai rezistente şi mai rigide comparativ cu plăcile de OSB“, spune Arpad Bacso, director tehnic Knauf. Placa din sulfat de calciu de cea mai bună calitate rezistă la încărcături concentrate de până la o tonă.

Pot fi folosite pentru diverse piese de mobilier, în general, tot ce înseamnă elemente de suprafaţă. Plăcile de gips-carton reprezintă o alternativă la plăcile lemnoase tip OSB sau PFL. „Marele lor avantaj este acela că nu întreţin arderea. Raportat la plăcile tip OSB sau PAL, mai au avantajul că nu au în componenţă substanţe care pot fi considerate periculoase, gen emanaţii de vapori de formaldehide“, spune Bacso.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite