Mobila pe comandă, o afacere cu profit garantat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o investiţie care nu depăşeşte 20.000 de euro poţi construi o afacere de succes din care să câştigi chiar din primele şase luni. Mobila pe comandă nu mai este de mult un moft. Cererea

Cu o investiţie care nu depăşeşte 20.000 de euro poţi construi o afacere de succes din care să câştigi chiar din primele şase luni.

Mobila pe comandă nu mai este de mult un moft. Cererea pe acest segment aproape că s-a dublat în ultimii cinci ani, iar producătorii înregistrează profituri din ce în ce mai mari. Motivul? Cei din domeniu susţin că tehnologia a avansat foarte mult, la fel şi bunul gust al clienţilor. Era PAL-ului a început imediat după 1990 şi nu pare să se termine prea curând.

La prima vedere, un atelier de mobilă pe comandă pare foarte uşor de construit. Aşa şi este, însă ca să te menţii pe această piaţă unde concurenţa creşte de la an la an trebuie să fii foarte bun şi să investeşti încontinuu. Ioan Bălăceanu s-a apucat de acest business în 1995. Zice despre el că este un artist, îi place să se joace cu PAL-ul şi creează mobilă, nu doar o construieşte. De clienţi nu duce lipsă, ba chiar nu are cum să satisfacă toate comenzile. În fapt, cu oricare dintre producătorii de mobilă din Bucureşti ai sta de vorbă, toţi se plâng de acelaşi lucru. Că nu au timp să onoreze toate comenzile pe care le au.

10.000 de euro, investiţie iniţială

Dacă ai deja un spaţiu în care să îţi amenajezi atelierul, investiţia iniţială nu depăşeşte 10.000 de euro, spune Bălăceanu. O foaie de pal costă între în medie 150 de lei, în funcţie de grosime şi de culoare. Însă nu PAL-ul face diferenţa, ci accesoriile pe care le foloseşte un producător şi rapiditatea cu care execuţi lucrările. "Am început cu o singură maşină de tăiat şi cu doi angajaţi. După ce am avut primele comenzi, am continuat să investesc şi astăzi atelierul meu valorează peste 50.000 de euro", spune Bălăceanu.

Producătorii de mobilă se împart în mai multe categorii. Sunt artiştii, cei care fac numai mobilier de lux şi satisfac orice dorinţă ciudată de-a clienţilor, cei care fac mobilă accesibilă şi au extrem de multe comenzi şi cei care îşi desfăşoara activitatea prin subsoluri sau garaje, şi fac mobilă ieftină şi de o calitate îndoielnică. Cu cât investeşti mai mult, atât în scule, cât şi în reclamă, cu atât vei câştiga mai mult", consideră Bălăceanu.
Lucian Georgescu, un alt producător de mobilă pe comandă din Bucureşti, îl contrazice.

"Noi nu am investit niciun leu în promovare, pentru că am pus în aplicare strategia listei cu 100 de clienţi", spune Georgescu. "Ai zece cunoştinţe şi te bazezi pe faptul că fiecare din cei zece te va recomanda altor zece. Astfel, ajungi la o listă cu 100 de potenţiali clienţi, iar aceştia, la rândul lor, îţi vor aduce alţi clienţi. Georgescu a început această afacere în 2001 şi a investit peste 10.000 de euro.

El susţine că niciodată nu şi-a scos banii, pentru că mereu a reinvestit, însă profitul realizat de pe urma lucrărilor îi asigură un venit decent. Cea mai scumpă lucrare pe care a avut-o vreodată a fost una în valoare de 25.000 de lei, beneficiarul fiind o firmă. "În general, pentru o sufragerie, o bucătărie şi un dormitor ajungi uşor la o lucrare de 10.000 de lei", spune Georgescu.

Unelte bune înseamnă mobilier de calitate

PAL-ul melaminat poate fi procurat de la firmele producătoare, la diverse dimensiuni şi într-o gama variată de culori. I se adaugă blaturile, canturile termice, balamalele, mânerele, şuruburile, glisierele, picioarele pentru mese - toate putând fi găsite în magazinele de specialitate sau în centrele angro specializate în desfacerea acestor produse. PAL-ul este un material care a cucerit piaţa mobilierului, fiind apreciat atât de producători, cât şi de clienţi.

Lemnul, în afara faptului că este mai scump şi mai greu de întreţinut, nici nu are o calitate prea bună în România spune Matei Rotundu, proprietarul unui atelier de mobilă din Capitală. "Poţi avea surpriza să cumperi o cantitate de lemn şi să descoperi că nu este uscat aşa cum trebuie, iar dacă te duci cu el la uscătorie, vei plăti preţul iniţial încă de două ori. Potrivit producătorilor, calitatea mobilierului depinde în mare măsură de calitatea sculelor şi a utilajelor cu care este realizat.

Atât PAL-ul, cât şi sculele necesare prelucrării acestuia ajung la producători la a doua sau a treia mână. "Dacă reuşeşti să identifici furnizorul furnizorilor din Bucureşti, vei economisi foarte mulţi bani", spune Ioan Bălăceanu. Acesta crede că dacă investeşti bani mulţi în scule performante, vei avea nevoie de mai puţin personal, iar pofitul va creşte considerabil.

Fisa de afaceri

In primul rând cererea de pe piaţă este cel puţin egală cu oferta, deşi în oraşele mari producătorii de mobilă nu mai pot face faţă solicitărilor. În al doilea rând, PAL-ul se lucrează mult mai uşor decât lemnul, iar cu puţină imaginaţie şi accesorii de calitate mobilierul din PAL poate deveni chiar mai scump decât lemnul masiv. PAL-ul se obţine din resturi de lemn presate şi are două mari avantaje: nu se deteriorează în timp şi poate fi decupat şi finisat în diverse forme.

Investiţia iniţială se încadrează în limita a 10.000-15.000 de euro, o sumă accesibilă majorităţii celor care vor să intre într-o afacere. În funcţie de comenzile pe care le ai şi de calitatea lucrărilor, investiţia iniţială poate fi recuperată şi în jumătate de an.

Piaţa este într-o continuă dezvoltare, iar atelierele mici care au foarte mulţi clienţi şi execută piese de mobilier de o calitate superioară reprezintă oportunităţi de investiţii pentru companii mai mari de profil. Astfel, după ce ţi-ai făcut un nume în piaţa mobilierului de comandă îţi poţi vinde afacerea la un preţ foarte bun.
n Necesitatea unui spaţiu destul de mare este un factor de restricţie pentru foarte mulţi potenţiali investitori.

Într-un atelier de cartier, situat într-un garaj sau într-o hală de maximum 60 de metri pătraţi, nu poţi face performanţă. Este imperios necesar pentru un atelier de mobilă pe comandă să aibă un spaţiu de depozitare.
Este suficient să nimereşti câţiva muncitori slab pregătiţi sau cu anumite vicii ca să vezi cu ochii cum afacerea ta este ruinată.

O reclamă negativă din partea unui client te poate duce foarte uşor la faliment.
La executarea mobilei pe comandă se pierde foarte mult material, din care o mică parte poate fi refolosită. Dacă ai greşit dimensiunile spaţiului unde urmează a fi montat respectivul corp este destul de greu să reconcepi totul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite