Mobexpert, afacerea soţilor Şucu, s-a tranzacţionat în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Şucu rămâne unic acţionar al grupului Mobexpert, iar Camelia - unic acţionar al Class Camelia Şucu şi-a vândut pachetul de 40% deţinut în cadrul a 15 firme din Grupul Mobexpert

Dan Şucu rămâne unic acţionar al grupului Mobexpert, iar Camelia - unic acţionar al Class

Camelia Şucu şi-a vândut pachetul de 40% deţinut în cadrul a 15 firme din Grupul Mobexpert lui Dan Şucu, pentru o sumă de aproximativ 40 milioane de euro. Tranzacţia face parte dintr-un contract mai amplu prin care se clarifică partajul bunurilor comune rezultate în urma divorţului dintre Camelia şi Dan Şucu, divorţ care s-a încheiat la începutul acestui an.

Camelia Şucu se afla în discuţii cu mai multe fonduri de investiţii încă din octombrie 2005, pentru vânzarea participaţiei pe care o deţinea la Mobexpert. De ce a ales să-i vândă partea ei de afacere celui care i-a fost atât partener de viaţă, cât şi în afaceri? "În primul rând pentru că, potrivit legii, partenerul de afacere are dreptul de preempţiune, pe care l-a şi exercitat. În al doilea rând, atunci când am spus prima dată că voi vinde, am spus şi că, în decizia mea, voi lua în considerare nu numai preţul, ci şi premisele pentru continuarea, cu cel puţin acelaşi succes, a afacerii. Pe Dan îl cunosc bine, ştiam şi ştiu capacitatea lui de a duce mai departe acest business. Asta nu înseamnă că m-am îndoit că grupurile de investiţii puternice şi serioase cu care eram în discuţii nu ar fi putut participa la dezvoltarea viitoare a Grupului Mobexpert. Dar am luat foarte în serios dorinţa partenerului meu de a cumpăra şi, într-un final, în urma negocierilor, am ajuns la o concluzie financiar favorabilă pentru ambele părţi", spune Camelia Şucu.

Negocierea dintre cei doi acţionari ai Grupului Mobexpert a început la sfârşitul lunii noiembrie 2006 şi s-a încheiat în ultima săptămână a lui decembrie, când a avut loc tranzacţia. În urma acesteia, Dan Şucu va deveni unic acţionar al firmelor Grupului Mobexpert, care se ocupă de dezvoltarea celor două mărci: Mobexpert - hipermagazine şi magazine de mobilier de casă şi decoraţiuni - şi Mobexpert Office - mobilier de birou şi colectivităţi. De asemenea, Camelia Şucu, care deţinea 60% din acţiunile Class Mob, va deveni acum unic acţionar al firmei care are în portofoliu marca Class pentru mobilier de casă de lux. Practic, suma de 40 milioane de euro se referă la tranzacţionarea celor 15 societăţi din Grupul Mobexpert, care face parte dintr-un contract mai amplu privind partajul dintre foştii soţi Şucu.

"Eu sunt mulţumită din toate punctele de vedere. Sunt mulţumită pentru că, deşi nu mai suntem o familie, am sentimentul că am lăsat afacerea în familie, pe mâini cunoscute, iar Dan va şti foarte bine şi de acum încolo ce trebuie făcut", spune Camelia Şucu.

Camelia Şucu va investi în afacerile celor două fiice

Ce va face cu banii obţinuţi în urma vânzării acţiunilor Mobexpert? "Voi avea mult de muncă cu ei. Mulţi ar fi tentaţi să-mi spună <> , dar eu nu sunt făcută să stau. Dar nici n-o să mă pripesc", spune managerul Class. Pe primul loc în lista priorităţilor sale se află dezvoltarea companiei Class şi comercializarea brandului de mobilier de lux Natuzzi, pentru care are în plan deschiderea a două magazine dedicate în 2007 şi alte două în 2008. Un alt proiect la care Camelia Şucu ţine mult, dar pe care a fost nevoită să-l amâne până acum este înfiinţarea unei maternităţi private. Şi, nu în ultimul rând, managerul Class vrea să investească în afacerile celor două fete ale sale.

"Şi ele vor să construiască ceva, vor să dezvolte propriile lor afaceri, iar eu o să mă implic cât de discret pot şi o să le ajut pe partea de business. Ioana, fiica cea mare, care are 20 de ani, este deja la facultatea de business. Cristina e la liceu, dar tot spre acest domeniu se va îndrepta şi ea. Amândouă au în sânge simţul afacerilor, iar eu mă bucur să le văd cât sunt de active. Îşi doresc un ajutor, dar nu să le dăm bani şi atât, ci sub formă de împrumut, pe care să ni-l poată returna. Ioana, care şi-a pus deja amprenta pe organizarea unor evenimente Mobexpert, îşi doreşte să construiască o companie în domeniul organizării de evenimente", încheie Camelia Şucu.

Am luat foarte în serios dorinţa partenerului meu de a cumpăra şi, într-un final, în urma negocierilor, am ajuns la o concluzie financiar favorabilă pentru ambele părţi
Camelia Şucu
Preşedintele companiei Class

De la patru la 4.500 de angajaţi

n Acum fostă divizie a Mobexpert, Class, al cărei manager este Camelia Şucu, a înregistrat, în 2006, potrivit estimărilor, o cifră de afaceri de 5 milioane de euro.

n Cifra de afaceri a Grupului Mobexpert, pentru anul 2006, a fost estimată la 160 milioane de euro, cu o creştere de 7-8% faţă de anul anterior.

n Grupul Mobexpert a fost înfiinţat de soţii Camelia şi Dan Şucu în 1993 şi deţine în prezent 10 fabrici de mobilă, cinci firme de import şi de logistică şi compania de imobiliare Domus Mex.

n Dacă a pornit la început cu patru angajaţi, acum, Grupul Mobexpert număra, în 2006, peste 4.500 de angajaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite