Minus de 15% la chiriile birourilor bucureştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În semestrul întâi din 2009 piaţa birourilor şi-a continuat evoluţia descendentă a nivelului chiriilor iniţiată în cea de-a doua parte a lui 2008, în contextul scăderii accentuate a cererii şi creşterii numărului de proprietăţi disponibile pe piaţă, potrivit companiei de consultanţă imobiliară BNP Paribas

Creşterea pieţei subînchirierilor i-a determinat pe proprietari să scadă chiriile solicitate pentru a putea concura cu cei care şi-au oferit spre sublocaţiune spaţiile de birouri contractate anterior. Aceştia din urmă solicită cu 5-10% mai puţin faţă de preţul pieţei.
Ca urmare a acestor factori, în primul semestru al acestui an s-a înregistrat scăderea chiriilor solicitate cu 10-15%, pentru toate tipurile de clădiri, în toate zonele oraşului. Scăderile cele mai mari au fost pentru birourile situate la periferie. În plus, stimulentele oferite de proprietari au devenit tot mai des întâlnite, contribuind la diminuarea chiriei de bază cu 10-15% şi a chiriei nete efective cu 20-25%. În prima jumătate a anului, nivelul mediu al chiriei solicitate pentru birourile de clasă A, situate în centrul oraşului, a variat între 18 şi 20 de euro pe metru pătrat lunar.
Pentru proprietăţile de clasă B situate în zone atractive, respectiv cele centrale şi ultracentrale, chiriile s-au situat între 12 şi 16 euro pe metru pătrat lunar, iar pentru cele din zone secundare chiriile au variat între 10-12 euro pe metru pătrat pe lună, conform raportului citat.

Zonele periferice, 11 euro pe metru pătrat pe lună

„În multe din zonele descentralizate şi periferice cu grad de acoperire redus al reţelei de transport există clădiri cu standarde ridicate de calitate. Şi totuşi la periferie se înregistrează cea mai ridicată presiune asupra preţului chiriilor. În aceste zone, chiriile solicitate variază între 9 şi 11 euro pe metru pătrat pe lună”, se mai arată în studiul BNP Paribas.
Pentru a face faţă diminuărilor continue ale chiriilor, generate de clienţii care doresc obţinerea unor reduceri ale costurilor, unii proprietari au adoptat soluţia de tip „stepped rent” (o chirie mai mică la început, care va creşte pe parcurs), pentru a proteja veniturile din închirieri pe termen mediu şi lung. Conform analizei, aplicarea chiriei de acest tip este considerată o strategie avantajoasă pentru încurajarea activităţii de închiriere. Şi asta pentru că permite chiriaşilor să obţină costuri ocupaţionale reduse pe termen scurt, în timp ce veniturile proprietarilor pe termen mediu şi lung sunt protejate, atunci când este aşteptată o creştere a chiriei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite