Minea, Angst: „Cora trebuie să-mi plătească peste 50.000 de euro“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Sorin Minea, preşedintele companiei producătoare de mezeluri Angst şi a patronatului Romalimenta, spune că, în urma delistării produselor sale din magazinele Cora, retailerul va trebui să-i plătească peste 50.000 de euro.

„Trebuie să-mi plătească marfă de peste 1,5 miliarde de lei vechi. De asemenea, în în urmă cu trei săptămâni, când mi-au delistat produsele, eu eram în plină campanie de degustări în reţeaua de magazine Cora. Pentru aceasta am plătit 25.000 de euro, bani pe care-i vreau înapoi, altfel îi dau în judecată“, a declarat, pentru „Adevărul“, Sorin Minea. El spune că motivul delistării produselor sale din Cora, vândute sub brandul Angst, este acela că el este şi preşedintele Patronatului Romalimenta, asociaţie care a stat la baza elaborării Codului de Bune Practici, în urma căruia ar trebui să dispară comisioanele impuse de către retaileri producătorilor alimentari autohtoni.

La momentul delistării, grupul de firme Angst avea listate în Cora nouă produse. „Anul trecut am avut 40 de produse, iar în februarie nu mai mi-au acceptat decât nouă“, a completat Minea. Angst a vândut în Cora, anul trecut, mezeluri în valoare de 1,2 milioane de euro, cel mai bine situându-se Salamul de Sibiu şi crenvurştii marca Angst. „Chiar şi aşa, cu doar nouă produse, în primele şapte luni ale acestui an am vândut de 500.000 de euro. De asemenea, în perioada sărbătorilor de iarnă, ar fi trebuit să vând de aproximativ 100.000 de euro numai la ei“, afirmă Sorin Minea.
Totodată, Minea a declarat că, deocamdată îi aşteaptă pe oficialii Cora la conciliere. În cazul unui răspuns negativ, îi va acţiona în instanţă.

Vânzările în Cora, 3% din afacerile Angst

Reprezentanţii retailerului i-au spus lui Minea că vânzările în reţeaua Cora reprezentau maximum 3% din cifra de afaceri a Angst, afirmă preşedintele Romalimenta. Anul trecut, grupul de firme Angst a înregistrat o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro, aproape similară cu rezultatul obţinut în anul anterior. Rata profitului, de doar 2% nu a fost, însă, chiar pe placul lui Minea. „Iniţial estimasem o marjă de 5%, dar în octombrie a venit criza şi la noi, românii au început să cumpere mai puţin, materia primă pe care o iau din Uniunea Europeană s-a scumpit şi mi-am diminuat profitul“, explică managerul.

Pentru anul în curs, Minea estimează o cifră de afaceri de 75 de milioane de euro şi o marjă a profitului de de circa 1-2%, aceasta în cazul în care nu vor apărea disfuncţionalităţi majore pe piaţă, precum creşterea cursului valutar sau majorarea preţului materiei prime.
Angst deţine o cotă de 5-6% din piaţa internă a mezelurilor, estimată la peste un miliard de euro,potrivit lui Minea. Principalii competitori sunt Caroli, Crist-Tim, Tabco Campofrio şi Principal Company.

Vrea să devină acţionar majoritar


Sorin Minea, de profesie medic veterinar, vrea să cumpere, în acest an, de la descendenţii familiei elveţiene Angst, peste 30% din pachetul de acţiuni al grupului de firme Angst, unul dintre principalii producători interni de mezeluri. „Important este ca până la sfârşitul anului să devin acţionar majoritar. Trebuie să găsesc surse de finanţare pentru a-mi putea concretiza intenţia“, spune Sorin Minea, care deţine o parte de 20% din grupul de firme Angst.
Pe lângă producţia de mezeluri, Angst deţine şi o reţea de 22 de supermarketuri în Bucureşti, Buftea şi în Sinaia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite