Milioane de euro din închiriatul rufelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelurile, spitalele şi fabricile de medicamente sau de autovehicule din Uniunea Europeană îşi întreţin articolele textile (cearşafuri, prosoape, feţe de masă, carpete, salopete etc.) cu

Hotelurile, spitalele şi fabricile de medicamente sau de autovehicule din Uniunea Europeană îşi întreţin articolele textile (cearşafuri, prosoape, feţe de masă, carpete, salopete etc.) cu ajutorul unor servicii prestate de firme specializate. În România, fiecare unitate în parte se ocupă în regie proprie de spălarea şi întreţinerea articolelor textile, cu toate că încredinţarea acestor servicii către firme specializate ar aduce economii şi reduceri de costuri substanţiale. De unde rezultă că aici există un real potenţial de piaţă, remarcat ca atare de proprietarii companiei austriece Salesianer Miettex. Ei au lansat ieri, la Bucureşti, în premieră pentru piaţa românească, serviciul de închiriere şi spălătorie a articolelor textile pentru hoteluri, restaurante, spitale şi sectoarele industriale. Pe 26 iunie, în Capitală se va deschide şi o unitate specializată cu acest profil, având o capacitate de prelucrare care va ajunge la 20 de tone de textile pe zi. "În Austria - ţară cu numai opt milioane de locuitori, dar care are o industrie hotelieră bine dezvoltată - se procesează 600 de tone de textile zilnic; cred că potenţialul pieţei româneşti ar putea fi comparabil cu cel de acolo", ne-a declarat Thomas Krautschneider, preşedintele companiei Salesianer Miettex.

O oportunitate în plus pentru piaţa de externalizare a întreţinerii articolelor textile din România este dată de o ordonanţă a guvernului, adoptată anul trecut. Potrivit normativului, spitalele vor trebui să renunţe, în anumite condiţii, la diverse servicii proprii, printre care şi cele de spălătorie şi întreţinere a textilelor. Principala cerinţă este ca valoarea serviciilor prestate de către firma parteneră a spitalului să fie cu 15% mai mică decât cheltuielile efectuate cu aceste lucrări în ultimele şase luni. "Pentru ca la un hotel (sau spital) să merite investiţia într-o spălătorie proprie, ar trebui acoperită o capacitate de 10 kilograme de textile pe oră per angajat; la noi, productivitatea din acest punct de vedere este de 20 kg/om/oră", a precizat Victor Ioane, directorul pentru România al companiei Salesianer Miettex.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite