Mierea românească merge bine la export

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mierea românească merge bine la export
Mierea românească merge bine la export

România livrează pe pieţele externe, anual, în jur de 8.000 de tone de miere, în valoare de peste 17 milioane de euro, în ţări precum Germania, Italia sau Japonia. Anul 2009 poate fi considerat unul dintre cei mai buni din punct de vedere apicol, având în vedere că producţia a crescut semnificativ faţă de 2008.

Producţia internă de miere va ajunge, în acest an, la aproximativ 21.500 de tone, în creştere cu 7,3% faţă de anul trecut, ca urmare a temperaturilor propice pentru practicarea apiculturii. În primul semestru, producţia de miere a crescut cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, ajungând la 15.000 de tone.

Străinilor le place foarte mult mierea naturală din ţara noastră, dovadă că aproape jumătate din producţia anuală merge la export în ţări precum Germania, Marea Britanie, Italia, Japonia, Belgia sau Polonia. În primul trimestru al anului, România a exportat 1.900 de tone de miere, în valoare de 5,13 milioane de euro, în creştere cu peste 81% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru întreg anul, reprezentanţii Ministerului Agriculturii estimează un export total de 8.000 de tone, în valoare de peste 18 milioane de euro.

În ceea ce priveşte consumul intern de miere pe cap de locuitor, acesta este estimat, în 2009, la 670 de grame, în creştere faţă de 2008 şi 2007, când a fost de 640 de grame, respectiv 510 grame.

Importuri mici

Chiar dacă România are miere de foarte bună calitate, există şi importuri, în special din China pe motiv că preţul este foarte avantajos. Cantităţile cumpărate din străinătate sunt însă destul de mici.

Anul trecut, România a importat 777 de tone, în valoare de 1,4 milioane de euro, iar,pentru acest an, Ministerul Agriculturii estimează un import total de 700 de tone, în special din ţări precum China, Cehia sau Germania.

Preţuri ca anul trecut

În ciuda producţiei foarte bune din acest an, apicultorii spun că vor păstra preţurile din 2008 sau le vor majora puţin. Un kilogram de miere de salcâm costă între 9 şi 13 lei, iar cea polifloră ajunge la 8 lei kilogramul. „Nu am coborât preţurile, dimpotrivă, pentru că în 2008 producţia a fost slabă, iar în acest an sunt şi apicultori care au obţinut miere puţină“, spune Gligor Bodea, un apicultor din judeţul Cluj.

Salcâmul primează

Salcâmul a avut, în acest an, o perioadă de înflorire mult mai avansată decât de obicei şi, cumuluat cu căldura din primăvară, a ajutat la creşterea calităţii şi cantităţii producţiei de miere. „Calitatea mierii este determinată de mai mulţi factori, de culoare şi chiar de  cantitatea de apă. Indicele de culoare este foarte bun, tipic pentru mierea superioară de salcâm. Mai mult, mierea conţine un procent de apă de 16%, acesta fiind sub media anilor trecuţi“, explică Emilian Telegariu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, filiala Alba.

În această primăvară, apicultorii din zonele montane au obţinut, în pădurile de salcâmi, o producţie chiar şi de 25 de kilograme pentru fiecare familie de albină. Nu la fel de bine au dus-o apicultorii din sud, unii dintre ei realizând o producţie de miere de salcâm de doar 6-7 kilograme pe familia de albine.

Foarte bine a mers şi producţia de miere din muguri de brad, spre deosebire de cea din flori de tei şi din floarea-soarelui, care a scăzut în acest an. De exemplu, apicultorii din sudul ţării au obţinut o producţie medie de 15 kilograme de miere de floarea-soarelui pentru o familie de albine, la jumătate faţă de cantitatea obţinută în anii trecuţi.

Cum să îţi deschizi o prisacă

Dacă doriţi să investiţi în apicultură, o puteţi face cu ajutorul Măsurii 121 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Un stup costă între 140 şi 200 de lei, iar pentru o stupină de 300 de familii de albine este necesară o investiţie de aproximativ 20.000 de euro, dintre care 50% provin din fonduri UE, spun specialiştii. Când alegeţi vatra unde veţi amplasa stupii, ţineţi cont de faptul că raza de zbor a albinei este de 3 kilometri, acoperind o suprafaţă de peste 2.800 de hectare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite