Fraţii Micula, cele mai mari datorii private la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii Micula, cele mai mari datorii private la stat
Fraţii Micula, cele mai mari datorii private la stat

Din punct de vedere al ritmului de acumulare a restanţelor, societăţile controlate de cei doi oameni de afaceri sunt în top. În primele şase luni, grupul de firme deţinut de fraţii Micula şi-a dublat restanţele la plata sumelor datorate către bugetul de stat, cel de asigurări sociale şi cel de şomaj.

Datoriile marilor datornici la stat cresc de la trimestru la trimestru. Cel mai grav este că, în acest an, au început să acumuleze datorii şi firmele private, mult mai rapid decât firmele de stat. În topul datornicilor, pe primul loc se situează în continuare Compania Naţională a Huilei, cu restanţe la bugetul de stat şi cel de asigurări sociale şi şomaj de peste 3,3 miliarde de lei (786 milioane de euro), în creştere cu 3,6% faţă de datoriile înregistrate la Ministerul Finanţelor la sfârşitul lunii martie.

Citiţi şi:

Dacă până acum pe primele zece locuri figurau doar companii de stat, semestrul al doilea aduce grupul de firme deţinut de fraţii Micula aproape de societăţile naţionale din minerit şi transport feroviar. Restanţele însumate a cinci firme, European Drinks, European Food, Scandic Distilleries, Rieni Drinks şi Transilvania General au ajuns la data de 30 iunie la aproape 129 de milioane de lei (30,64 de milioane de euro).

Viorel Micula, directorul grupului de firme, a declarat pentru „Adevărul“ că firmele nu sunt în pericol. „Suntem în discuţii cu ei. Le plătim lună de lună obligaţiile“, a spus Viorel Micula. „La cifra de afaceri pe care o avem nu este niciun pericol ca firmele să nu poată plăti aceste datorii. Nu se pune problema executării silite“, a completat Micula. El a spus că firmele sunt capabile să gestioneze aceste probleme.

Asigurările sociale sunt cele mai văduvite

Totuşi, nu se explică de ce în şase luni volumul datoriilor către stat a ajuns să se dubleze. Dacă pe 31 decembrie 2008, societăţile aparţinând fraţilor Micula figurau pe site-ul Ministerului Finanţelor cu datorii la bugetul de stat de 15,4 milioane de euro, în prezent acestea au ajuns la 30,64 de milioane de euro. Cea mai mare datorie este a European Food, care la sfârşitul anului trecut se cifra la aproximativ 25 de milioane de lei (5,8 milioane de euro) a ajuns după şase luni la aproape 50 de milioane de lei ( 12 milioane de euro). Toate aceste companii figurează pe lista datornicilor aflaţi în executare silită.

În total, aproape jumătate din datoriile la stat ale companiilor mari, adică 2,7 miliarde de lei, erau reprezentate de restanţe la bugetul asigurărilor sociale, acestea fiind cu 7,5% peste nivelul de la sfârşitul primului trimestru. În acelaşi timp, restanţele la bugetul de stat ale celor mai mari zece datornici totalizau 2,11 miliarde de lei. În categoria contribuabililor mari sunt încadrate companiile cu o cifră de afaceri anuală de cel puţin 70 de milioane de lei.

Printre datornici se numără şi companiile aeriene Blue Air şi Carpatair. Acestea au contestat însă datoriile, aflându-se în procedură de compensare a sumelor datorate la diverse bugete, cu cele pe care trebuie să le primească de la stat, constând în principal din restituirile de TVA. Nou intrat în categoria datornicilor este şi lanţul de magazine Altex, cu o restanţă de 6,25 milioane de lei la bugetul de stat. Pentru că până anul acesta nu a înregistrat restanţe la buget, beneficiază de amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economice.

Tot mai multe societăţi private apar pe lista executărilor silite

Pe lista cu societăţi aflate în faza executărilor silite se află pentru prima dată şi societăţi de leasing: Ţiriac, Raiffeisen şi Romstal, cu datorii la bugetul de stat de 51.626 de lei, 466.329 de lei, respectiv 539.359 de lei. Aceste datorii provin de la maşinile vândute în leasing, fiind în sarcina clienţilor. Însă până la stingerea datoriilor societatea de leasing apare în evidenţa Finanţelor.

De asemenea şi-au făcut apariţia şi companii organizatoare de jocuri de noroc, cea mai cunoscută dintre ele fiind casa de pariuri sportive Astra Bettings, înregistrată cu o datorie de 7,11 milioane de lei, alături de trei cazinouri cu restanţe de ordinul zecilor de mii de lei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite