Windows 7, marea provocare Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Va reuşi noul sistem de operare să-l „scoată la pensie“ pe bătrânul XP? Astăzi se lansează ultima versiune de Windows a companiei americane Microsoft, Windows 7, pe o piaţă unde Google şi Apple câştigă tot mai mult teren.

Citeşte şi
Windows 7 porneşte de la Cluj spre PC-urile românilor

Cel mai mare competitor al celei de-a şaptea versiuni a sistemului de operare Windows nu va fi nici Linux ,nici Vista sau Mac OS X, ci chiar bătrânul XP. Dacă în SUA 50% din managerii companiilor susţin că vor cumpără noul Windows, în România, managerii IT nu sunt dispuşi să-şi schimbe vechiul sistem.

De ce? Pentru că şi după opt ani de la lansare, XP-ul rămâne în topul preferinţelor utilizatorilor din întreaga lume, potrivit unui studiu realizat de Forrester Re­sear­chpoll. Peste 80% din computerele americanilor au instalate sistemul de operare XP.

Vista s-a dovedit a fi un eşec în întreaga lume, mai puţin de 40% din utilizatori achiziţionându-şi penultima versiune lansată de cei de la Microsoft în urmă cu trei ani. Însă cu „noul 7“, XP-ul nu mai are mult de trăit. Asta pentru că Microsoft va face viaţa extrem de grea oricui se va încăpăţâna să continuie să folosească XP-ul. Treptat, toate versiunile de XP nu vor mai putea fi updatate şi până în 2014, practic, XP-ul va fi „mort“.

Analiştii pieţei de IT din America sunt de părere că Windows 7 este cea mai mare provocare a companiei Microsoft, care până acum a deţinut monopolul pe piaţa sistemelor de operare, însă din 2010 lucrurile se vor schimba. Google va lansa în a doua jumătate a anului viitor propriul sistem de operare pentru netbookuri, un segment din vânzările de PC-uri care a crescut foarte mult în perioada de recesiune.

„Dacă va avea succes, şi eu cred că va avea, atunci interfaţa net­bookurilor va arăta altfel“, a declarat Eric Schmidt, directorul executiv al Google, săptămâna trecută. Steve Balmer, directorul executiv al Microsoft, refuză să admită că Microsoft este în urmă în ceea ce priveşte inovaţia, deşi ceilalţi membri ai board-ului sunt de acord că browserul şi software-ul pentru telefoanele mobile trebuie îmbunătăţite.

Companiile româneşti, neîncrezătoare

La nivel internaţional, Vista este „coşmarul“ utilizatorilor, care se plâng de neajunsurile sistemului. Nici în România, sistemul nu a câştigat mai mult teren în ochii companiilor prezente pe piaţa autohtonă. Astfel, reprezentanţii firmelor Nielsen şi VMB Partners spun că preferă tot Window XP şi că nu au de gând să-l schimbe în perioada imediat următoare.

Pe de altă parte, Casa de avocatură Boştină&Asociaţii foloseşte în paralel XP şi Vista, dar reprezentanţii acestora spun că vor cumpăra doar Windows 7 de-acum înainte.

Un sistem pentru pasionaţii de filme

Dacă firmele sunt tentate să încerce Windows 7 şi utilizatorii casnici se pot bucura de câteva îmbunătăţiri ale sistemului. Durata mai lungă a bateriei îi va bucura pe împătimiţii filmelor. „Bateria unui calculator echipat cu Windows 7 va ţine cu 11% mai mult decât în cazul altui sistem. Practic asta înseamnă încă 20 de minute în plus de văzut filme“, explică Tudor
Galoş, directorul Windows Business Group.

În plus, sistemul poate fi instalat şi pe netbookuri ce au un giga de memorie. Şi asta pentru că sistemul de operare are o versiune adaptată - Windows 7Starter. Cei care au încercat sistemul consideră că acesta este mai stabil ca predecesorul lui Windows Vista. Ce înseamnă asta?

Dacă la alte sisteme fiecare fereastră deschisă înseamnă un consum suplimentar de memorie, în Windows 7 memoria consumată rămâne fixă, indiferent de numărul de ferestre deschise de către utilizator.Majoritatea aplicaţiilor şi driverelor ce funcţionează pe Windows Vista merg şi pe Windows 7.

Excepţie vor face doar anumite aplicaţii precum antiviruşii. Un alt aspect ce diferenţiază Windows 7 este că utilizatorii vor scăpa de majoritatea update-urilor care cereau resetarea calculatorului. Aplicaţia My Documents va deveni Libraries şi va grupa toate documentele utilizatorului în dosare virtual.

Acesta are acces la ele atât pe calculator, pe server, dar şi online. Un alt avantaj al noului sistem este că telefonul poate fi conectat direct la calculator, iar toate informaţiile (agenda telefonului, lista de apeluri, SMS-uri) pot fi copiate pe calculator fără a mai fi nevoie de programe suplimentare. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu imprimantele, camerele foto şi video.

Windows 7 va fi distribuit în şapte versiuni. Ediţiile care vin preinstalate pe calculatoare noi sunt Windows 7 Starter, dar doar pentru netbookuri, 7 Home, Premium, 7 Professional şi 7 Ultimate. Ediţiile care vin în pachete retail sunt 7 Home Premium, 7 Professional şi 7 Ultimate. În ceea ce priveşte preţurile, sistemul va costa între 97 de euro, cea mai ieftină variantă, şi 260 de euro, cea mai scumpă.

Pro si contra Windows 7

Puncte tari

-poţi deschide mai multe ferestre pentru că memoria consumată este aceeaşi ca în cazul în care ai avea doar o fereastră deschisă.

-majoritatea aplicaţiilor şi driverelor ce funcţionează pe Windows Vista merg şi pe Windows 7.

-bateria unui calculator echipat cu Windows 7 va ţine cu 11% mai mult decât în cazul altui sistem. Practic asta înseamnă încă 20 de minute în plus de văzut filme.

-sistemul poate fi instalat şi pe netbookuri ce au un giga de memorie.

-My Documents devine Libraries şi va grupa toate documentele utilizatorului în dosare virtual. Acesta are acces la ele atât pe calculator, dar şi online.

-telefonul poate fi conectat direct la calculator, iar toate informaţiile (agenda telefonului, lista de apeluri) pot fi copiate pe calculator fără a mai fi nevoie de programe suplimentare.

Puncte slabe

-are multe versiuni, fără să fie diferenţiate precis din punct de vedere al dotărilor.

-încă de la lansarea în modul beta, sistemul de operare a putut fi „spart.“

-cei care au încercat versiunea beta spun că transferul şi ştergerea de fişiere se face la fel de greu ca în cazul sistemului Vista.

-la versiune beta ieşirea din standby este la fel de problematic ca şi în cazul Vista. Mouse-ul se blochează, sistemul îngheaţă şi apare acelaşi ecran albastru din Vista.

-utilizatorii îl văd doar ca pe un sistem Vista îmbunătăţit.

-doar cei care folosesc Vista vor putea face upgrade la Windows 7 şi îşi pot păstra în acelaşi timp toate fişierele şi aplicaţiile. Cei care au instalat pe calculatoare Windows XP, adică majoritatea utilizatorilor de Windows, vor trebui să instaleze totul din nou.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite