Michael Topolinski, regele apartamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri canadian are în portofoliul său nu mai puţin de 900 de locuinţe. A pariat o avere pe casele din România. Canadianul Michael Topolinski a cumpărat 900 de apartamente aflate în cele mai noi ansambluri rezidenţiale. Acum vrea să le vândă.

În 2007, a vizitat pentru prima oară Bucureştiul. A sesizat boomul imobiliar local şi a decis să investească. Peste 25 de milioane de euro pentru cele aproape 1.000 de proprietăţi. În prezent, este un locuitor permanent al Capitalei.

Şi-a adus alături de el soţia şi pe cei trei copii. Spune că nu se gândeşte la întoarcerea acasă. „Îmi place foarte mult aventura unei vieţi în România. Iubesc stilul şi cultura europeană”, spune Topolinski.

Primul milion a venit din afacerile cu locuinţe

Este nevoit să îi placă. Canadianul este străinul care deţine cele mai multe proprietăţi din România. Şi, în plină criză a finanţelor mondiale, el trebuie să le vândă pentru a marca profit. Este însă foarte optimist.

„Unii ar spune că nu este cel mai bun moment. Eu cred că tocmai în aceste momente, dacă ai capitalul şi energia necesară, te poţi face remarcat”, susţine Topolinski.

Nu crede că va fi nevoit să vândă în pierdere. Pentru a argumenta această convingere a sa face apel la câţiva indicatori economici. Preţurile locuinţelor bucureştene sunt, în continuare, mai mici decât cele din alte capitale din Europa Centrală, iar puterea de cumpărare a românilor a crescut considerabil în ultimii ani.

Vorbeşte cu încrederea celui care a cunoscut devreme succesul. „Primul milion de dolari canadieni l-am câştigat din afacerile imobiliare cu care m-am ocupat în Sudbury, Ontario, oraşul în care m-am născut. Am cumpărat terenuri şi am construit locuinţe. De asemenea, am cumpărat şi câteva clădiri pe care le-am închiriat”, afirmă omul de afaceri.

Constructor de companii

Deşi primul milion l-a făcut tot din afacerile cu locuinţe, nu se consideră un specialist al domeniului. „Eu construiesc companii, dezvolt produse, pun pe picioare start-upuri”, spune Topolinski. Şi pe piaţa românească a intrat tot cu o premieră.

A deschis un veritabil magazin de case. Benevo, compania sa, este un astfel de concept. Acesta a fost gândită ca un „one stop sho” în care clienţii pot alege din cele peste 900 de apartamente aflate în 13 ansambluri rezidenţiale bucureşte şi într-un altul din Braşov.

 „Portofoliul de apartamente, pe care îl avem în prezent, intenţionăm să îl vindem în următorii patru ani. În tot acest timp vrem să cumpărăm şi alte proprietăţi, în funcţie de evoluţia pieţei locale”, povesteşte investitorul canadian despre intenţiile sale de viitor.

Dependent de primul loc

Pentru aventura românească a lăsat Canada şi un business înfloritor. Familia sa conduce două companii. Ambele cu o cifră de afaceri estimată anul acesta la peste 60 de milioane de dolari canadieni. Una dintre acestea este specializată în confecţionarea de crose şi pucuri, iar cealaltă activează în industria alimentară.

“Însă cea mai mare satisfacţie mi-a adus-o compania Green Rewards din Canada, pe care am fondat-o împreună cu Andrew Souvaliotis şi cu fratele meu, Dean Topolinski. Aici am lansat primul program de fidelizare din Canada dedicat protecţiei mediului.

Programul presupunea utilizarea unui card care încuraja cumpărea de produse eco-friendly. Am vândut această afacere celei mai mari companii ce derulează programe de fidelizare din America de Nord, Air Miles”, spune Topolinski.

Spiritul de aventură îl caracterizează şi în afara momentelor în care se dedică businessului. An de an întreprinde, alături de fratele său, o călătorie în care aventura şi adrenalina sunt la cele mai înalte cote.

 “Am participat ca ciclişti amatori la turul Franţei din 2004. Am fost şi la Giro d’Italia în 2005. Ne-am căţărat chiar şi pe vârful Kilimanjaro”, aminteşte neobişnuitul om de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite