Megainvestiţia VoestAlpine, mai aproape de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa austriacă spune că, deşi Bulgaria "luptă cu orice preţ" pentru atragerea proiectului, ţara noastră are mai multe şanse de a găzdui un combinat siderugic de şapte miliarde de

Presa austriacă spune că, deşi Bulgaria "luptă cu orice preţ" pentru atragerea proiectului, ţara noastră are mai multe şanse de a găzdui un combinat siderugic de şapte miliarde de euro.

Bulgarii promit electricitate ieftină. Dar românii au canalul Dunăre - Marea Neagră, un port maritim dezvoltat şi, în plus, doi grei din producţia de automobile - mari consumatori de oţel. Deocamdată, avantajul este la nord de Dunăre, dar jocul este încă deschis.

În competiţia cu Bulgaria, România are cele mai mari şanse să găzduiască viitorul combinat siderurgic pe care grupul VoestAlpine intenţionează să-l construiască la Marea Neagră - arată o analiză realizată de cotidianul austriac "Der Standard".

Acesta a fost primul canal media care a lansat ştirea privind proiectul austriecilor de la VoestAlpine. Iniţial s-a vorbit de o simplă investiţie de câteva sute de milioane de euro, dar, cum a arătat ulterior "Adevărul", dimensiunile proiectului sunt la scară mult mai mare - un combinat integrat de cinci milioane de tone anual, care va costa sensibil peste cinci miliarde de euro, se va întinde pe aproape 1000 ha şi va avea câteva mii bune de angajaţi.


Totuşi mai importantă e infrastructura


Suma vehiculată acum de mediile austriece este de şapte miliarde de euro. Deşi în competiţie mai sunt Ucraina şi, mai nou, Turcia, se pare că adevărata luptă se dă între cele două ţări membre ale UE - România şi Bulgaria. Bulgaria încearcă să atragă investitorul austriac oferind electricitate ieftină (de la o nouă centrală nucleară), în timp ce România a scos în evidenţă infrastructura mai dezvoltată şi dezvoltarea industriei auto, care are nevoie de produse din oţel.


Diplomaţi de la Bucureşti, citaţi de publicaţia austriacă, au declarat că autorităţile de la Sofia încearcă să atragă investiţia VoestAlpine cu orice preţ. În plus, persoane apropiate de conducerea VoestAlpine consideră că partea bulgară a adoptat cea mai agresivă strategie de atragere a investiţiei, în raport cu concurenţii săi.


Un purtător de cuvânt al VoestAlpine a declarat însă că preţul electricităţii nu este la fel de important pentru companie precum logistica, infrastructura şi accesul la materii prime.


Totodată, publicaţia a menţionat şi faptul că premierul Călin Popescu Tăriceanu şi cancelarul Austriei, Alfred Gusenbauer, au convenit, săptămâna trecută, la Bucureşti, să constituie un grup de lucru care să propună proiecte de valorificare a resurselor Dunării.


"Oferim investitorului austriac aceleaşi condiţii pe care le oferim şi altor investitori importanţi. Condiţiile noastre sunt mai atractive de ceea ce pot oferi vecinii noştri", spune Ovidiu Silaghi, ministrul pentru comerţ, şeful grupului de lucru pentru investiţia VoestAlpine.


Competiţia pentru atragerea investiţiei rămâne deschisă, teoretic, până în vară, când conducerea grupului autriac va anunţa amplasamentul ales.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite