Megacompania energetică, "un monstru ineficient"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CE a criticat vehement intenţia autorităţilor de la Bucureşti de a pune bazele unei companii integrate în domeniul energiei. Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a criticat în

CE a criticat vehement intenţia autorităţilor de la Bucureşti de a pune bazele unei companii integrate în domeniul energiei.

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a criticat în termeni extrem de duri proiectul Executivului de a crea artificial o megacompanie energetică, afirmând că acesta nu ar fi decât un "monstru ineficient". El a răspuns astfel unei întrebări a ziariştilor, în cadrul summitului organizat la Viena de OMV.

"Nu mi s-a adus la cunoştinţă un astfel de proiect. Aş fi foarte surprins dacă s-a întâmpla acest lucru, pentru că România a răspuns foarte bine reformelor europene şi a sprijinit separarea activităţilor reglementate, competiţia", a afirmat Piebalgs. Potrivit acestuia, nu poţi construi "campioni" regionali în mod artificial, ci trebuie să laşi piaţa să decidă o anumită configurare.

"Trebuie să încurajăm competiţia pe piaţa liberă, nu putem construi companii naţionale în care să ne închidem. Sunt foarte surprins", a spus comisarul european.

Potrivit strategiei energetice aprobate de guvern la începutul lunii trecute, statul ia în calcul posibilitatea de a renunţa la privatizarea ultimelor trei distribuţii de electricitate rămase în portofoliul Electrica şi integrarea acestora în cadrul unei megacompanii energetice, cu cei mai importanţi producători de electricitate. Această companie, la care statul ar urma să păstreze controlul, va deveni un jucător regional puternic, prin extinderea în ţările vecine, potrivit strategiei Executivului.

Intenţiile statului în acest sens vin într-un moment în care Comisia Europeană încearcă să spargă companiile energetice integrate pe verticală, impunându-le separarea activităţilor de distribuţie sau furnizare. Recent, a cerut chiar coloşilor europeni de genul E.ON sau EdF să fie deschişi la vânzarea activităţilor de distribuţie, pentru a permite intrarea a noi jucători.

"Gazele trebuie să coste atât cât costă"

Pe de altă parte, comisarul european pentru energie a mai declarat că nu ştie nimic despre intenţiile Ministerului Economiei şi Finanţelor de a amâna până în 2010 termenul de aliniere a preţului gazelor naturale la nivelurile internaţionale, stabilit iniţial pentu finele lui 2008. "Nu am primit nicio notificare pentru derogarea termenului de ajustare a preţului gazelor naturale.

Nu putem exclude această variantă, dacă există teren legal pentru o asemenea derogare, cred însă că gazul trebuie să coste atât cât costă", a spus Piebalgs. În prezent, gazele importate din Rusia sunt evaluate la 315 dolari pe mia de metri cubi, faţă de cele din producţia internă, care costă circa 195 dolari pe mia de metri cubi.

"Tranzacţia KMG-Rompetrol nu ne îngrijorează"

Întrebat despre tranzacţia prin care compania kazahă KazMunaiGaz a cumpărat 75% din Grupul Rompetrol, comisarul european pentru energie a afirmat că nu se aşteaptă ca aceste firme să întâmpine dificultăţi în obţinerea avizului CE. "Piaţa petrolului are reguli mai simple", a explicat Piebalgs. Potrivit acestuia, KMG este un funizor de ţiţei de încredere. "E o companie care are petrol şi acesta e un lucru important pe termen lung. Ne-am putea baza pe KMG pentru aprovizionare", a comentat Piebalgs.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite