Maşinile viitorului par să-şi ia zborul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Linii fluide, uşi în stil “fluture” şi emisii zero, acestea sunt propunerile constructorilor auto. În doar câţiva ani vom putea conduce maşini cu aspectul unor picături de apă, ale căror instrumente de bord sunt alimentate cu energie solară, prin plafon.

Conceptul Mazda Kiyora face senzaţie la Mondialul de la Paris din acest an. Specialiştii spun că reuşeşte să îmbine toate tendinţele avangardiste de design şi tehnologie. Este veritabila maşină a viitorului!

Autovehiculul este conceput special pentru oraş, are aspectul unei picături de apă, iar caracterul aerodinamic este amplificat de formele fluide ale liniei de design împrumutate de la senzaţionalul concept Nagare, prezentat de Mazda în 2006 la Salonul Auto de la Los Angeles.

Kiyora beneficiază de tehnologie de ultimă generaţie: panoul transparent care compune plafonul integrează celule care captează energia solară şi o distribuie pentru funcţionarea instrumentelor de bord. Portierele şi geamurile sunt realizate din mai multe straturi suprapuse de plastic transparent, astfel că privind interiorul maşinii dinspre exterior ai impresia că priveşti în apă. Conceptul este echipat cu un motor de nouă generaţie de 1.3 litri DISI (injecţie directă cu aprindere prin scânteie).

Mini a crescut, Renault e “verde”

Chiar dacă mai puţin revoluţionare, şi alte concepte strălucesc la ediţia de anul acesta a Mondialului parizian. Mini Crossover Concept, de exemplu, are peste patru metri în lungime şi tracţiune integrală. Lamborghini a venit cu un sedan, botezat Estoque. Ascunde sub capotă un propulsor V10 de 560 CP de la Lamborghini Gallardo LP 560-4 şi tracţiune integrală, iar în varianta pentru producţie va fi livrat pe piaţă în 2010.

Renault Z.E. este dotat cu mult-aşteptatul motor electric de 90 de cai putere şi baterii litium-ion. Este primul concept cu zero emisii prezentat de grupul francez. Şi aceasta nu este singura inovaţie: are un consum mic fără a sacrifica elemente de confort precum aerul condiţionat, datorită vopselei care reflectă căldura.

Renault Ondelios pare că îşi va lua zborul, datorită uşilor laterale în stil “fluture”, ce inspiră eleganţă. BMW X1 va putea fi admirat pe străzi chiar de anul viitor, în timp ce Audi A1 Sportback se vrea un concurent pe măsura celor de la Mini Cooper.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite