Marile privatizări, sub semnul ineficienţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe privatizări din România s-au axat pe protecţia locurilor de muncă şi păstrarea obiectului de activitate, ignorându-se principiile economice. AVAS avertizează că multe societăţi privatizate s-ar putea întoarce la stat, întrucât strategia de vânzare a fost deficitară.

Privatizările au fost o necesitate pentru România, întrucât statul român nu a ştiut să gestioneze sectorul economic, însă nici măcar strategiile de vânzare nu au fost coerente, este concluzia unei dezbateri organizate ieri de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a reunit preşedinţi ai instituţiei şi analişti economici.

„Marile privatizări au fost amânate până când societăţile au ajuns grenade gata să explodeze în mâinile statului“, a arătat Radu Sârbu, fost preşedinte al Fondului Proprietăţii de Stat. Acesta a exemplificat prin cazul Sidex Galaţi, care ajunsese la pierderi de un milion de dolari pe zi înainte de vânzare.

„Strategiile de privatizare au fost mai degrabă şmecherii, mai ales cele cu majorare de capital, unde statul nu primea niciun ban, cum a fost la Alro sau Asirom. Restructurarea a fost cea mai consacrată cale de a amâna privatizarea, iar marile privatizări s-au amânat din cauza corupţiei“, a mai spus Sârbu.

Presiuni din partea UE

„Semnalul politic a fost de cele mai multe ori prost. Investitorii străini au fost timoraţi de mineriade şi de negarantarea proprietăţii în Constituţie. Abia când s-a decis acceptarea noastră în NATO şi în UE au avut încredere“, a mai spus Sârbu.

Acestui context i s-au adăugat presiunile externe. Sârbu îşi aminteşte că state importante din UE au împins spre privatizare marile companii. România avea restanţe în negocierile de aderare, mai ales la capitolul justiţie, de aceea a acceptat contracte precum cel cu Bechtel sau cele privind fregatele.

În acest context, statul, ca un prost manager, a neglijat preţul de vânzare şi a marşat pe obligaţiile asumate în contract, precum păstrarea forţei de muncă şi a obiectului de activitate. „Legislaţia nu este în favoarea cumpărătorului. Piaţa trebuie să decidă singură de câţi angajaţi este nevoie, precum şi ce să producă societatea“, a spus, la rândul său, Mircea Ursache, actualul preşedinte al AVAS.

Analistul Bogdan Baltazar, care a fost membru al comisiei de privatizare a BRD, şi-a amintit că premierul de atunci, Radu Vasile, a anunţat câştigătorul înainte de a se finaliza negocierile. „Nu am mai putut urca deloc preţul de vânzare. De atunci i s-a spus „Radio Vasile““, şi-a amintit Baltazar.

Statul, păcălit de ArcelorMittal?

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, a declarat, în cadrul dezbaterii, că, în opinia sa, ArcelorMittal Galaţi nu va construi o nouă uzină cocsochimică, aşa cum s-a angajat în faţa AVAS, până în 2011. „Pregătirile, comanda utilajelor şi construcţia durează cel puţin trei ani. Vom mai aduce cocs din Polonia încă un an, după care vor sista prelucrarea acestui material şi vor rămâne doar cu laminoarele.

Aducerea Sidexului la nivelul competitorilor costă bani pe care nu-i va investi nimeni“, consideră Pârvan. Preşedintele AVAS a declarat, recent, pentru „Adevărul“, că va încheia un act adiţional la contractul de privatizare, care să prevadă obligativitatea realizării unei noi uzine cocsochimice pe platforma combinatului gălăţean.

De asemenea, actul adiţional va cuprinde o schemă socială prin care compania nu va putea face disponibilizări colective. Aceste prevederi vor fi discutate în şedinţa de Guvern de marţea viitoare, după o nouă întrevedere cu conducerea combinatului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite