Magazinele falimentare de la sate sunt scoase la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă odionioară reprezentau singurele surse de aprovizionare din zonă, astăzi, magazinele săteşti sunt, majoritatea, într-o stare avansată de degradare şi înglodate în datorii. Multe

Dacă odionioară reprezentau singurele surse de aprovizionare din zonă, astăzi, magazinele săteşti sunt, majoritatea, într-o stare avansată de degradare şi înglodate în datorii. Multe sunt scoase la mezat, pentru recuperarea restanţelor acumulate la stat, la preţuri uneori înjumătăţite. Pentru majoritatea spaţiilor, licitaţiile se repetă fără succes, una dintre cauze fiind şi faptul că terenurile pe care sunt construite fie aparţin primăriilor, fie sunt revendicate sau se află în proprietatea anumitor persoane fizice.

Pe 16 februarie, spre exemplu, la sediul debitoarei Cooperativa de consum Fulga-Sălciile, judeţul Prahova, va avea loc o licitaţie publică deschisă pentru un spaţiu comercial în suprafaţă de 87,22 mp, al cărui preţ de pornire este de 34.398 lei. Aşa sună unul dintre zecile de anunţuri de acest gen ale Fiscului, care anunţă vânzarea fostelor magazine săteşti. "Clădirea este foarte veche şi are doar curent electric. Terenul aferent contrucţiei nu este scos la vânzare, pentru că aparţine primăriei", au explicat angajaţi din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Mizil. Potrivit acestora, Fiscul este la prima încercare de a vinde bunul imobil respectiv. "Preţul de pornire al licitaţiei a fost stabilit de un evaluator autorizat şi este mult peste cel înregistrat în contabilitatea debitorului", mai spun angajaţii AFP.

Preţurile spaţiilor, reduse cu 50%

Dacă în acest caz, autorităţile se află la prima încercare de a vinde astfel de bunuri pentru a recupera datoriile acumulate la stat de cooperativele de consum, există însă exemple în care Fiscul repetă licitaţiile, diminuând în acelaşi timp preţurile de pornire ale bunurilor. Astfel, Administraţia Finanţelor Publice Câmpulung încearcă de mai mult timp să vândă astfel de magazine săteşti, însă nu reuşeşte să găsească clienţi. Un întreg complex comercial, situat în comuna Jugur, este scos la vânzare la un preţ de pornire de 39.788 lei, cu 50% diminuat faţă de evaluarea realizată. "Starea imobilului este nesatisfăcătoare. Terenul pe care se întinde construcţia este revendicat", au explicat angajaţi din cadrul AFP Câmpulung. Potrivit acestora, într-o situaţie similară se află şi un alt bun ce aparţine aceluiaşi debitor, respectiv Cooperativei de Consum Poienari de Muscel. Un spaţiu comercial de peste 185 de metri pătraţi este scos la vânzare la numai 21.735 lei, însă fără terenul aferent, care aparţine unei alte persoane fizice. Nu doar lipsa terenului alungă investitorii. Majoritatea spaţiilor sunt branşate doar la energie electrică, şi - din cauza faptului că nu mai sunt funcţionale de mult timp - sunt într-o stare avansată de degradare. "În momentul de faţă, clădirea nu este folosită, iar dintre utilităţi, spaţiul este dotat doar cu energie electrică", au precizat anagajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Drobeta-Turnu Severin. Aceasta scoate la vânzare o clădire ce aparţine Cooperativei de Consum Şimian la doar 23.311 lei. "Fiind la a doua licitatie, preţul este diminuat cu 25%", au explicat sursele citate. În acest caz, terenul aferent construcţiei este în patrimoniul primăriei şi, în cazul în care se solicită, acesta poate fi dat în folosinţă. Chiar şi aşa, bunul scos la vânzare nu a prezentat interes.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite