MOL se regrupează în jurul rafinăriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania petrolieră a renunţat la 10 benzinării din România, pentru a întări activităţile de distribuţie angro a carburanţilor în Austria. Grupul MOL îşi eficientizează activitatea prin gruparea benzinăriilor în jurul capacităţilor de rafinare.

În schimbul celor 10 staţii vândute subsidiarei locale Agip a italienilor de la Eni, compania ungară MOL a cumpărat 26 de benzinării în Austria, printr-un acord semnat în decembrie 2008.

„Motivul pentru care ne-am extins în Austria a fost faptul că MOL se numără printre furnizorii principali angro de carburanţi din această ţară, bazându-ne pe activitatea rafinăriei de la Bratislava”, a declarat, pentru „Adevărul”, Zsolt Szalay, preşedintele MOL România. Oficialul MOL a arătat că, în general, pieţele din Vest au ajuns deja la maturitate, multe sunt deja saturate, iar dezvoltarea de noi companii este dificilă. „Proiectele greenfield sunt greu de implementat, iar reţelele de retail de pe autostrăzi sunt bine puse la punct”, susţine Szalay.

Mai multe oportunităţi în estul Europei

Pe de altă parte, ţări precum România sau Serbia nu au încă un sistem de autostrăzi bine pus la punct. Totuşi, petroliştii se aşteaptă ca aceste investiţii să fie implementate într-un viitor apropiat, a mai spus Szalay. „Deşi contextul economic în prezent este dificil, estul Europei oferă mai multe oportunităţi de dezvoltare”, a precizat el, adăugând că MOL a demarat un proces de optimizare a reţelei din România, pentru că nu contează doar numărul unităţilor, ci şi eficienţa.

„După efectuarea unei analize a eficienţei pe unitate, am ajuns la concluzia că nu sunt motive pentru a renunţa la vreuna din staţiile nostre, dar sunt necesare măsuri de optimizare a costurilor, orice reduceri fiind importante”, a subliniat oficialul MOL.

Piaţa scade puternic

Piaţa carburanţilor se confruntă cu un recul al cererii, fiind lovită din plin de activitatea scăzută din sectorul auto, al transporturilor, metalurgic sau al construcţiilor, arată Szalay. Potrivit Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri, consumul de carburanţi a scăzut în ianuarie cu circa 7,5%. „Scăderea ar putea fi, însă, şi mai mare, dacă se ia în calcul şi reducerea consumului de carburanţi la nivelul clientului individual. S-a observat deja că oamenii tind să limiteze achiziţionarea de carburanţi şi servicii din benzinării la o anumită sumă”, arată responsabilul MOL România.

Aproape de potenţialul pieţei locale

MOL România deţine circa 11% din piaţa locală a distribuţiei de carburanţi, unde ocupă a patra poziţie, cu o reţea de 133 de benzinării. Numărul acestora se apropie de cel estimat în strategia pentru perioada 2005-2010 a grupului, potrivit căreia potenţialul pieţei româneşti ar putea permite companiei să deţină 137 de benzinării în România, în 2010. Divizia locală are circa 190 de angajaţi, iar compania nu îşi propune restructurări de personal în acest an.

Mediu economic în declin

Anul trecut, afacerile MOL România au atins 590 de milioane de euro, în creştere cu 11%. În urmă cu două zile, compania austriacă OMV, care deţinea 21,2% din grupul MOL, a anunţat că a ieşit din acţionariatul acestuia, odată cu vânzarea titlurilor către ruşii de la Surgutneftegas, pentru 1,4 miliarde de euro.

O analiză realizată de grupul Erste recomandă precauţie la cumpărarea de acţiuni MOL, din cauza expunerii sale puternice la mediul economic în declin din Ungaria.

De 14 ani în România

Grupul MOL are activităţi în Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi ţările  din Comunitatea Statelor Independente şi deţine trei rafinării, în Ungaria, Slovacia şi Italia. România se numără printre primele ţări unde grupul şi-a început dezvoltarea regională, în 1995.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite