Lupta se ascute în piaţa românească de telecom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupta se ascute în piaţa românească de telecom
Lupta se ascute în piaţa românească de telecom

În 2008, Orange şi Vodafone au încheiat pe plus, iar compania RCS&RDS a trecut pe pierderi. Primii doi operatori, Orange şi Vodafone, au obţinut un profit net de 743 de milioane de euro, iar RCS&RDS a pierdut 22,9 milioane de euro.

Concurenţa dură din piaţa telecom a lăsat urme adânci în rezultatele finan­ciare înregistrate de operatori în 2008. Dacă cei mai importanţi competitori, Orange şi Vodafone, au raportat creşteri a profitului net cu 19% şi, respectiv, 16% comparativ cu anul 2007, compania RCS&RDS a trecut pe pierderi, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

RCS&RDS a afişat o scădere de 22,9 milioane de euro, în condiţiile în care, în 2007, a obţinut un profit net de 18,5 milioane de euro. Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, în 2008, datoriile totale ale RCS&RDS se ridicau la 613 milioane de euro.

Strategia de atac a singurului operator four-play din piaţă (oferă servicii de internet, cablu, telefonie fixă şi mobilă) a fost extinderea la nivelul întregii ţări prin oferirea unor tarife mici pentru serviciile facturate. Cel mai mic abonament inclus în oferta companiei este de doi euro pe lună.

Astfel, RCS&RDS oferă servicii de voce prin intermediul reţelei sale de telefonie mobilă în zonele în care nu poate oferi voce fixă prin infrastructura de cablu şi fibră optică. Operatorul Romtelecom, parte a grupului OTE, a terminat pe plus, cu un profit de 1,16 milioane de euro în 2008.  Şi competitorul companiei RCS&RDS, UPC România, a raportat pierderi semnificative, de 100 de milioane de euro. Cifra de afaceri a liderului pieţei de telefonie Orange a fost de 1,279 miliarde de euro.

Semne bune pentru Orange şi Vodafone

Tot în 2008, profitul net al companiei Orange a ajuns la 437 de milioane de euro, comparativ cu datele raportate în 2007, când profitul însuma 365 de milioane de euro. Orange a înregistrat astfel o creştere de 19%, rezultatele pozitive ale operatorului fiind în parte justificate de ofertele tot mai numeroase pe segmentul de cartele preplătite.

La rândul său, Vodafone - al doilea mare operator de telefonie mobilă din piaţa românească - a raportat o cifră de afaceri pe plus, de 1,187 miliarde de euro. În ceea ce priveşte profitul net obţinut de companie, datele publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe arată că 2008 a fost un an destul de bun pentru companie. Astfel, în ciuda unui climat economic dificil, operatorul a afişat un profit 306 de milioane de euro, în creştere cu 16% faţă de anul precedent.

Cosmote, din verde devine roşu

Anul trecut nu a fost cu noroc pentru Cosmote, al treilea mare competitor din piaţa autohtonă de telefonie mobilă. Deşi recent şi-a întărit poziţia în clasamentul operatorilor de profil prin achiziţia Telemobil, prezentă în România prin Zapp, Cosmote a afişat pierderi de 104 milioane de euro. Iar Zapp a încheiat tot pe scădere, afişând o pierdere de 40 de milioane de euro.

Evoluţia operatorilor de telecomunicaţii în anul 2008

Companie    Profit/pierderi*

Orange    +437
Vodafone    +306
Romtelecom    +1,16
Zapp    -40
RCS&RDS    -22,9
UPC    -100
Cosmote    -104

* milioane de euro

Cine a pierdut în 2008

În pofida campaniei de extindere agresivă, singurul operator four-play din România, RCS&RDS a pierdut 22,9 de milioane de euro. Nici pentru UPC România, 2008 nu a fost un an cu noroc. A raportat pierderi de 100 de milioane de euro. Zapp, operatorul ce a fost recent achiziţionat de Cosmote, a terminat 2008 cu 40 de milioane de euro în minus.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite