Lucrările la proiectul imobiliar Palas scot la lumină vechiul Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iaşiul, un oraş mustind de istorie, face loc, în chiar centrul urbei, unuia dintre cele mai mari proiecte imobiliare din România. Proiectul Palas, rezultatul asocierii dintre consiliul local

Iaşiul, un oraş mustind de istorie, face loc, în chiar centrul urbei, unuia dintre cele mai mari proiecte imobiliare din România. Proiectul Palas, rezultatul asocierii dintre consiliul local şi compania Iulius Group, presupune o investiţie de peste 200 milioane de euro. În zona lucrărilor au fost descoperite însă vestigii istorice.

"În urma săpăturilor efectuate au fost făcute deja importante descoperiri arheologice pentru care, împreună cu echipa de specialişti, vom amenaja primul lapidariu din oraş. Astfel, publicul va avea în premieră acces la aceste vestigii", anunţă Iulian Dascălu, preşedintele Iulius Group.

Dezvoltatorul afirmă că va suporta integral toate costurile legate de amenajarea spaţiilor ce vor conţine vestigiile descoperite. Suma finală necesară acestui demers este estimată la 1,5 milioane de euro. Alte 2,6 milioane de euro vor fi investite în lucrările de consolidare a versantului pe care este amplasat Palatul Culturii.

Echipa din 14 arheologi care se află în prezent pe şantierul Palas este condusă de către Stela Cheptea, specialist în istorie medievală şi arheologie urbană. Potrivit specialiştilor, până în prezent au fost descoperite fundaţiile a trei case, un zid de incintă, un atelier de tăbăcărie şi mai multe magazine. Stela Cheptea afirmă că aceasta este "o ocazie unică pentru noi, specialiştii, să avem acces la nişte urme ale trecutului de a căror existenţă nici nu ştiam".

Palas Iaşi este cea mai mare investiţie privată realizată în zona Moldovei. Proiectul conţine o zonă rezidenţială, o zonă de business cu spaţii de birouri şi hoteluri şi o zona de entertaiment. Odată cu inaugurarea Palas, Iaşiul va avea şi prima parcare subterană, cu peste 2.500 de locuri.

Palas Iaşi în cifre

Suprafaţă totală construită de 249.884 de metri pătraţi

Un parc de 50.000 de metri pătraţi, un teatru de vară, un patinoar, o pistă de role şi zone de apă special amenajate

Beneficii estimate de peste 150 milioane de euro pentru bugetul local până în 2055

3.000 de locuri de muncă până în 2010 şi alte 2.000 de locuri de muncă permanente

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite