Locuinţa pe care o construieşti într-o vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemele de construcţie rapidă a locuinţelor câştigă teren în preferinţele autohtone. Construcţia unei case este o bătaie de cap. De obicei este nevoie de minimum opt luni pentru ridicarea unei locuinţe. Cum ar fi dacă te-ai muta într-o lună?!

Pe piaţa românească au apărut deja o serie de sisteme de construcţie rapidă a locuinţelor. Din materiale standard, lemn, beton sau chiar structuri metalice se alcătuiesc prefabricate. Utilizarea acestora reduce timpul de ridicare a unei case chiar şi până la o lună.

Casa pe structură de oţel, cea mai rapidă

De exemplu, un imobil de 60 metri pătraţi  poate fi executat la cheie în 30 de zile, dacă se folosesc structuri metalice uşoare din oţel galvanizat. Un imobil de 150 de metri pătraţi poate fi executat la cheie în 90-100 de zile.

Durata depinde de mărimea şi complexitatea proiectului, spune Aurel Lungu, administratorul reţelei House Factory.

Oţelul folosit pentru o astfel de structură este cel mai uşor dintre materialele utilizate în acest scop (cu 60-70% mai uşor decât lemnul), nu este inflamabil, nu putrezeşte, nu se îndoaie, nu crapă şi este stabil din punct de vedere al dimensiunilor (nu se contractă la variaţii de umiditate şi temperatură).

Nu în ultimul rând, o casă făcută din structuri de oţel nu necesită o fundaţie foarte adâncă.

Cheltuielile pentru construcţia unei astfel de locuinţe sunt comparabile cu cele pentru o casă standard. Pentru o casă „la cheie”, preţul este de aproximativ 565 de euro pe metru pătrat, spune Aurel Lungu.

Lemnul rămâne un material de bază

Mobinstal construieşte în maximum trei-cinci luni case pe structură de lemn, durata depinzând de asemenea de dimensiunea casei şi de complexitatea ei. Ele sunt realizate din cherestea de răşinoase, adică din esenţă de lemn uşor şi elastic.

„Structura de tip sandvici cu plăci OSB3 oferă un confort termic interior superior”, consideră  Vasile Biber, reprezentant al companiei Mobinstal. La exterior se foloseşte termosistem cu vată bazaltică, în pereţi se pune spuma poliuretanică, vata minerală sau polistiren ignifugat, iar în planşee, vată minerală sau polistiren extrudat.

Astfel, costurile de întreţinere sunt mult reduse. Avantajele principale ale unei astfel de case, spune Vasile Biber, sunt preţul mai scăzut cu 20-30% decât în cazul locuinţelor clasice şi faptul că se poate construi în orice perioadă a anului.

Tehnologie importată din Canada

Şi din beton se pot face locuinţe în timp-record. Sistemul AMVIC se bazează pe o serie de cofraje termoizolante. În Statele Unite, ele au devenit extrem de populare, fiind asimilate „clădirilor verzi” şi reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a construi pereţi exteriori cu o izolaţie extrem de bună.

În plus, o placă de 100 metri pătraţi în sistem Amvic se poate executa cu doi oameni în două zile, spune Marin Cruţescu, directorul AMVIC România. Costul este ceva mai mare decât pentru construcţiile pe structura din lemn, dar rezistenţa este superioară. O astfel de structură este garantată pentru 2.000 de ani, spun optimişti producătorii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite