Livingul de la subsol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Livingul de la subsol
Livingul de la subsol

Atunci când fiecare metru pătrat din locuinţă contează, o variantă de mărire a spaţiului locuibil este amenajarea pivniţei în cameră de zi, sală de sport sau spaţiu de distracţie.Nu orice beci poate fi transformat într-un living. Un spaţiu poate fi considerat locuibil dacă respectă câteva cerinţe minime de ordin tehnic, cum ar fi o înălţime de 1,8 metri.

Un lucru important de care orice proprietar trebuie să ţină cont atunci când doreşte să îşi extindă spaţiul de locuit în subsol este existenţa unei căi de acces, o scară care să respecte un minimum de înclinaţie şi de lăţime a treptelor.

„Un lucru foarte important este podeaua, care în cazul caselor vechi este de obicei făcută pur si simplu din pământ bătătorit, caz în care se impune turnarea unei plăci din beton“, explică Dan Şerban, reprezentant al firmei DeConstruct. Peste acesta se poate pune cu încredere o pardoseală din lemn sau din orice tip de parchet.

„Avantajul principal al acestei încăperi este că nu are nevoie de termoziolaţie“, spune Dan Şerban. Dar în funcţie de tipul de sol se poate pune problema unei hidroizolaţii care reduce pericolul de igrasie. Investiţia se concentrează mai mult în zona de decoraţiuni, fiind suficient din punctul de vedere al structurii o simplă îndreptare a pereţilor.

Încălzirea prin pardoseală este una dintre recomandările specialiştilor, în condiţiile în care temperatura dintr‑un beci este întotdeauna cu câteva grade mai mică decât cea din restul casei, iar podeaua rămâne rece chiar dacă este acoperită cu lemn.

Opţiuni pentru toate gusturile

O astfel de cameră poate fi transformată în living, sală de sport, sală de biliard, în deja obişnuita cămară pentru borcanele de zarzavat şi murături sau într-o cramă. „Amenajarea unui asemenea spaţiu pentru a locui în el zi de zi necesită înfrângerea barierelor psihologice“, crede Luciana Petrescu, director general Net Worth Advisory, companie de consultanţă.

Astfel, amenajarea interioară contează în acest caz, poate mai mult decât în cazul oricărei alte camere. Tapiţarea pereţilor pentru un plus de confort ori lambrisarea lor este o recomandare potrivită.

Alegerea depinde de bugetul stabilit pentru proiect. Foarte important este iluminatul, pentru că, de cele mai multe ori, pivniţa nu are acces la lumină naturală. „Pentru a se păstra o notă de autenticitate, recomand mereu alegerea unui corp de iluminat retro ori vintage: coarne de cerb, lemn masiv ori un candelabru vechi, chiar dacă este incomplet în cristale“, spune Luciana Petrescu.

Evident, fiind o zonă retrasă de restul casei, destinaţia preferată a acestei încăperi este aceea de hobby-room ori de „pivniţă de vinuri“. În ambele cazuri, un sistem audio şi o bibliotecă cu CD-uri şi cărti favorite sunt ceva obligatoriu.

„Pentru cei cu viaţă socială bogată, se poate amenaja şi un „colţ al burlacului“ – o zonă de jocuri care să includă o masă de biliard, darts sau jocuri video“, mai propune ca soluţie de amenajare Luciana ­Petrescu.

Deşi la prima vedere amenajarea unei crame este mai ieftină, specialiştii spun că lucrurile nu stau chiar aşa. În cazul unei pivniţe locuibile, cheltuielile depind de ceea îşi doreşte proprietarul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite