Litoralul românesc, salvat de cursele charter şi de epuizarea biletelor la bulgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii din tursim spun că 2007 ar putea fi ultimul an cu tarife avantajoase la Nisipurile de Aur Sezonul estival 2007 ar putea fi salvat de către turiştii străini, aşteptaţi să

Analiştii din tursim spun că 2007 ar putea fi ultimul an cu tarife avantajoase la Nisipurile de Aur

Sezonul estival 2007 ar putea fi salvat de către turiştii străini, aşteptaţi să vină pe litoralul autohton în număr substanţial mai mare decât anul trecut. Deja sunt anunţate chartere săptămânale, din iunie şi până la finele lui septembrie, din Franţa, Germania şi unele state ex-sovietice. Românii dau semne însă că nu se mai satură de nisipul Mării Negre, dar îl preferă pe cel de la ţârmul bulgăresc.

Majoritatea operatorilor de turism se abţin să dea glas previziunilor pesimiste privind scăderea numărului de clienţi români pentru litoralul autohton, care se conturează având în vedere rezervările realizate până la aceasta oră. Cu un ochi spre cererea în creştere pentru oferta bulgarilor, hotelierii şi agenţiile avansează estimări privind stagnarea sau creşterea foarte mică a numărului de clienţi români pentru sezonul care se va deschide în câteva săptămâni.

"Trebuie să recunosc, şi nu-mi place, că staţiunile bulgăreşti vor fi mai atractive în acest an pentru români decât cele autohtone. Sper ca lucrurile să se rezolve însă, pentru că bulgarii vor începe să prezinte alte condiţii de anul viitor", a declarat pentru "Adevărul" Adrian Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Ofertele all inclusive, tot mai solicitate de turiştii români

Paradoxal, speranţele într-un sezon mai bun la capitolul număr de clienţi şi profit vin tot de la bulgari, care anunţă că locurile alocate românilor sunt pe terminate.

La o aşa cerere mare, este de aşteptat o creştere a tarifelor, situaţie care se va putea vedea încă din vara acestui an, sunt de părere operatorii din domeniu. "Există o cerere foarte mare pentru Bulgaria, astfel încât ne aşteptăm să crească tarifele. Ca urmare, nu se va mai putea vorbi de o diferenţă la fel de mare ca şi până acum între preţurile de pe litoralul nostru şi cele din Bulgaria", a declarat pentru "Adevărul" Corina Marin, director la Mistral Voyages şi preşedinta regiunii de sud-est a Asociaţiei Agenţiilor de Turism (ANAT).

Aceasta spune că se observă deja o scădere a ecartului între tarifele celor două părţi. Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT, atrage atenţia că oferta hotelierilor bulgari are un atu la capitolul calitate/preţ. "Bulgarii au din start oferte all-inclusive, tot mai solicitate de români", a exemplificat Bădulescu.

O veste bună pentru hotelieri vine dinspre operatorii specializaţi pe activitatea de incoming, care anunţă organizarea de curse charter săptămânale dinspre Franţa, Germania, Ucraina şi chiar Republica Moldova. "Piaţa românească se deschide celei ex-sovietice. Hotelierii români au contracte directe cu agenţi din Ucraina, Rusia şi Moldova. S-au cerut foarte multe locuri pentru litoralul românesc şi la aceleaşi tarife practicate pentru toată lumea. Sunt hoteluri din Mamaia închiriate aproape în totalitate de aceştia, turiştii urmând să vină cu cursele charter", mai spune Daniel Vasilescu.

Turiştii din ţările ex-sovietice, atraşi de litoralul autohton

La rândul său, Iulian Andrei, directorul general al Blue Line Internaţional, declară că firma pe care o conduce va aduce pe litoral circa 5.000 de turişti germani în toate staţiunile. "Charterele dinspre Germania vor zbura în perioada 15 mai-25 septembrie, fiind programate trei zboruri pe săptămână. Turiştii germani au ales hoteluri de trei, patru şi cinci stele din toate staţiunile româneşti de la Marea Neagră", mai spune oficialul Blue Line Internaţional.

O altă agenţie românească a anunţat şi ea că va aduce câteva mii de francezi, tot cu chartere, pe litoralul nostru. În schimb, pentru turiştii din Republica Moldova, care are un potenţial de circa 20.000 de clienţi pentru sezonul estival 2007, lucrurile sunt mai complicate, din cauza greutăţilor legate de acordarea vizelor. Potrivit lui Traian Bădulescu, piaţa ex-sovietică ar putea livra în vara acestui an 50.000-60.000 de clienţi hotelierilor români. ANAT previzionează că în acest sezon gradul de ocupare al hotelurilor de pe litoral va fi de maximum 60%, procent care va creşte până spre 90% la finele săptămânii.

În acelaşi timp, numărul turiştilor străini care vor vizita România anul acesta ar putea creşte, potrivit ANAT, cu circa 20% faţă de 2006, când au intrat în ţară circa 1,5 milioane de străini. Cei mai mulţi se preconizează că vor veni din Franţa, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă nivelul calităţii serviciilor va fi la nivelul aşteptărilor acestora şi va fi îndeajuns de ridicat pentru a-i convinge pe străini să revină în România.

Bulgarii mai câştigă o bătălie de 1 Mai

Litoralul bulgăresc pare că a câştigat, în acest an, lupta cu cel românesc şi pentru minivacanţa de 1 Mai. Reprezentanţii agenţiilor de turism specializate pe Bulgaria spun că se constată deja o creştere a cererii pentru perioada amintită, cu toate că data de 1 mai nu pică foarte bine în calendar. "Din nefericire, se vinde foarte mult tot Bulgaria, de 1 mai, noi nu prea am vândut altceva", declară Liviu Cârstea, manager la Alltur.

Tunisia şi Egiptul sunt alte destinaţii preferate de români pentru perioada amintită, pachetele cu cursele charter fiind atractive în primul rând datorită tarifelor. De succes se bucură şi oferta autohtonă a pensiunilor agroturistice, unde camerele sunt în mod obişnuit rezervate din timp de către clienţii fideli. Nu de aceeaşi atenţie au beneficiat staţiunile de pe litoral pentru 1 Mai, cu toate eforturile unor hotelieri de a deschide mai devreme sezonul în acest an.

Totuşi, operatorii nu sunt prea îngrijoraţi de această situaţie, pe motivul că românii obişnuiesc să cumpere bilete pentru vacanţe pe ultima sută de metri. Oricum, se poate contura un profil al clienţilor care aleg destinaţiile amintite. "Cei cu bani mai mulţi merg la bulgari", spune Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Agenţiilor de Turism, care se aşteaptă ca cererea să fie mai mare ca anul trecut pentru litoralul nostru, mai ales că şi vremea se anunţă a fi bună.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite