Lichidatorii au încasat anul trecut onorarii de 20 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sumele recuperate de aceştia de la societăţile aflate în reorganizare judiciară au depăşit 300 milioane de euro Intrarea firmelor în colaps financiar reprezintă de cele mai multe ori

Sumele recuperate de aceştia de la societăţile aflate în reorganizare judiciară au depăşit 300 milioane de euro

Intrarea firmelor în colaps financiar reprezintă de cele mai multe ori o sursă importantă de venit pentru societăţile de avocatură sau companiile specializate în lichidare, reorganizare şi faliment. Şi asta, întrucât recupererea oricărei creanţe se traduce în venituri semnificative şi pentru lichidator. Onorariile percepute de aceştia pot ajunge chiar şi până la 10%. Statul, respectiv Fiscul sau AVAS, se opreşte însă la doar 7%.

Potrivit unor date statistice prezentate pentru "Adevărul" de către Uniunea Naţională a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare (UNPRL), cei 2.000 de practicieni în insolvenţă din România au încasat anul trecut onorarii de 19,3 milioane de euro, în schimbul celor aproximativ 320 milioane de euro recuperate de la firmele aflate în faliment.

8.500 de firme au intrat în faliment, în 2006

"Aproximativ 12.000 de firme au intrat, anul trecut, în procedură de insolvenţă, faţă de 10.800, în 2005. Din acestea, au intrat în faliment, în 2006, 8.500 de societăţi", a declarat, pentru "Adevărul", Arin Octav Stănescu, preşedintele UNPRL. Potrivit acestuia, situaţia nu este alarmantă, fiind comparabilă cu ceea ce se întâmplă şi în alte ţări. "Nu putem vorbi despre o creştere alarmantă a numărului falimentelor. Efectele integrării se vor vedea abia în cea de-a doua parte a acestui an", a precizat Stănescu.

Urmare a faptului că multe societăţi din România nu au fost pregătite să facă faţă rigorilor europene, specialiştii prognozau anul trecut că perioada postintegrare ar putea duce la o creştere semnificativă, în 2007, a numărului falimentelor.

Onorarii de până la 10% din suma recuperată

Potrivit preşedintelui UNPRL, onorariile percepute de practicienii în insolvenţă se situează între 3% şi 8% din suma recuperată, dar pot ajunge chiar şi până la 10%. Onorariul de succes însă se acordă în situaţii rare, în care gradul de recuperare al creanţelor se apropie de 100%.

La Tribunalul Bucureşti, secţia a VII-a comercială sunt înregistrate în acest moment peste 15.000 de dosare de insolvenţă. La ieşirea din sala de şedinţă, am întrebat, prin sondaj, care sunt onorariile fixe percepute.

Acestea se încadrează, astfel, între 500 şi 1.000 de lei, în cazul societăţilor intrate în faliment, la solicitarea lichidatorului desemnat de Registrul Comerţului, odată cu dispunerea dizolvării societăţilor, respectiv între 2.000 şi 3.000 de lei pentru întreaga perioadă de reorganizare, administrare sau faliment.

Onorariile acordate de stat, prin intermediul Ministerului Finanţelor şi a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, variază între 5 şi maximum 7% din sumele recuperate.

Statul, principalul iniţiator de falimente

Fimele mici şi mijlocii deţin cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul falimentelor solicitate, în perioada 2004-2006, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). În ultimii trei ani, statul, prin intermediul ANAF, a cerut falimentul pentru aproximativ 8.000 de firme mici şi mijlocii şi numai 73 de societăţi mari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite