Leul promite cele mai mari randamente din Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii Erste Bank estimează o rentabilitate anuală de 6% pentru moneda naţională Pe termen scurt, leul ar putea pierde din nou teren în faţa monedei unice europene. Pe termen lung

Analiştii Erste Bank estimează o rentabilitate anuală de 6% pentru moneda naţională

Pe termen scurt, leul ar putea pierde din nou teren în faţa monedei unice europene. Pe termen lung însă, evoluţia cursului se anunţă tentantă pentru investitorii străini, care ar putea obţine pe piaţa valutară românească cele mai bune profituri din regiune.

Economiştii Erste Group consideră că, în măsura în care în economiile din ţările Europei Centrale şi de Est vor avea evoluţii similare, cea mai ridicată rentabilitate pentru investiţiile în valutele din regiune va fi atinsă de cele în lei.

Rentabilitatea monedei naţionale (incluzând şi efectul valutar) este estimată la 6%, pentru investiţiile în lei, la 3,6% pentru cele în zlotul polonez, în timp ce forintul nu va genera o rată mai mare de 2%. Cea mai scăzută rentabilitate în următorii doi ani este asociată investiţiilor în coroane slovace, unde randamentul aşteptat va fi, în medie, aproape de zero.

Este aşteptată creşterea dobânzii de politică monetară

Părerile analiştilor de pe piaţa financiară autohtonă susţin, la unison, că majorarea dobânzii de politică monetară va fi următoarea mişcare a Băncii Naţionale a României. Florian Libocor, economist-şef la BRD, este de părere că, odată cu creşterea aşteptărilor privind majorarea dobânzii, leul se va aprecia.

La rândul său, Ionuţ Dumitru, analistul-şef al Raiffeisen Bank, crede că majorarea dobânzii de politică monetară este inevitabilă în viitorul apropiat. "Mă aştept la o majorare de 0,5 puncte procentuale în luna ianuarie şi la o doua, tot de o jumătate de punct procentual, în februarie".

Şi analiştii Erste Group apreciază că băncile centrale din regiune vor răspunde inflaţiei ridicate prin intermediul unor creşteri modeste ale dobânzilor, sau cel puţin prin lansarea unor comentarii alarmiste, care să susţină eforturile de reducere a inflaţiei.

Variaţii mici ale cursului

Deşi cursul afişat, ieri, de Banca Naţională reflectă o uşoară depreciere a monedei naţionale în raport cu euro, pe piaţa interbancară leul s-a apreciat. Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst, a declarat, pentru "Adevărul", că evoluţia actuală a leului evidenţiază o stare de stabilitate, întrucât variaţiile cursului de schimb de la o şedinţă de tranzacţionare la alta sunt mici.

"Jucătorii de pe piaţă sunt speriaţi de o posibilă intervenţie a Băncii Naţionale. Mai devreme sau mai târziu, leul va cunoaşte o tendinţă clară de depreciere, dacă nu anul acesta, atunci cu siguranţă la începutul anului viitor".

Banca centrală a cumpărat în ultimele trei săptămâni, aproape 8 miliarde de lei de pe piaţa interbancară. Referitor la evoluţia de ieri a cursului de schimb, Ionuţ Dumitru este de părere că aprecierea cursului leu/euro a fost în mare măsură determinată de anunţarea unei rate a inflaţiei care a depăşit aşteptările.

Cursul leu/euro afişat ieri de BNR a fost de 3,5163, în timp ce la finalul şedinţei de tranzacţionare, moneda naţională a fost cotată cu 3,5180 pe piaţa interbancară.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite