Lansările de ansambluri rezidenţiale continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansările de ansambluri rezidenţiale continuă
Lansările de ansambluri rezidenţiale continuă

Unii dezvoltatori raportează vânzări de 100%, în timp ce alţii aduc pe piaţă noi locuinţe. Activitatea de pe piaţa imobiliară continuă, în ciuda situaţiei nefavorabile. Succesul depinde în mare măsură de modalităţile de plată şi de o promovare eficientă.

Unul dintre proiectele imobiliare lansate de curând este Maple Place. Dezvoltatorul ARH Ventures construieşte primul ansamblu bazat pe structură metalică. Complexul, situat pe un teren de 36.000 de metri pătraţi din localitatea Baloteşti, judeţul Ilfov, va cuprinde 82 de vile tip duplex, cu suprafeţe desfăşurate de 164 de metri pătraţi.

Investiţia de opt milioane de euro va fi finalizată la sfârşitul anului 2011. O locuinţă cu un etaj costă aproximativ 155.555 de euro, dar dezvoltatorul spune că acest preţ este promoţional şi va creşte în următoarele luni.

Ambiance Residence este un alt proiect rezidenţial lansat recent, amplasat între lacul Griviţa şi pădurea Băneasa. Printre atuurile complexului se numără, potrivit reprezentanţilor dezvoltatorului Dezim Development, accesul rapid la grădiniţe,
şcoli, licee, zona comercială Băneasa, dar şi la „cafenele“ şi resturantele cochete din Şoseaua Nordului şi Parcul Herăstrău“. Ansamblul cuprinde şase garsoniere, 24 de apartamente cu două camere şi nouă locuinţe cu trei camere.

Proiecte finalizate

Portofoliul existent a fost, pentru unii dezvoltatori, suficient pentru a atrage clienţi. „Principalul motiv pentru care am ales acest complex, şi nu altul din aceeaşi zonă, a fost acela că, din moment ce în spatele InCity Residences stau cei de la Anchor Grup, care au mallurile Bucureşti Mall şi Plaza România, nu ne vom trezi că plătim avansul şi nu mai vedem construcţia finalizată“, explică Gildana Prodan, care locuieşte împreună cu familia în complexul din Calea Vitan.

InCity Residences, finalizat în totalitate şi inaugurat recent, este format din patru clădiri a câte 17 niveluri fiecare. Sunt disponibile în total 502 apartamente şi două niveluri subterane pentru locuri de parcare. Ansamblul este completat de aproximativ 3.000 de metri pătraţi de spaţii verzi, fântâni şi locuri de joacă special amenajate pentru copiii locatarilor.

Locuinţele din InCity Residences variază de la garsoniere, apartamente cu două, trei sau patru camere şi până la triplexuri tip penthouse cu trei până la cinci camere. Apartamentele de trei camere au suprafeţe cuprinse între 107 şi 139 de metri pătraţi construiţi. La livrare, apartamentele sunt dotate cu unităţi de aer condiţionat, mobilier de baie şi obiecte sanitare. Mobilierul de bucătărie poartă brandul Arrital Cucine.

Ieftinirile,la pragul de jos

Trendul de ieftinire înregistrat în ultimul an pe segmentul ansamblurilor rezidenţiale a ajuns la punctul final, susţin la unison jucători din real estate-ul autohton. „Piaţa a atins o limită istorică. Sunt deja dezvoltatori care vând sub costurile de construcţie“, a declarat Ion Cătuţoiu, managing partner în cadrul companiei imobiliare Real Time, în cadrul unei conferinţe de presă. De aceeaşi părere este şi Asher Lax, marketing director Adama.

Următorii doi ani,din nou pe creştere

De scăzut nu vor mai scădea preţurile decât acei dezvoltatori care vor avea probleme serioase de finanţare, fiind ameninţaţi cu ieşirea din piaţă.

Şi Valentin Tănase, vicepreşedintele Vitan Platinum Towers, se arată cât se poate de sceptic faţă de posibilitatea continuării trendului de ieftinire a apartamentelor noi în următoarea perioadă.Dincolo de scenariul stagnării preţurilor pe segmentul apartamentelor noi, o reluare a trendului de scumpire nu este exclusă.

Majorările nu vor mai fi însă comparabile cu cele din anii 2006-2007. „În următorii doi ani, preţurile din Bucureşti vor creşte cu 10-20%“, estimează Lax. În acest context, crede Alexandru Petrescu, partner manager în cadrul agenţiei Esop, criza economică are un avantaj major. „E cel mai bun moment să treci de la o locuinţă veche la una nouă. Acum este o diferenţă foarte mică între vechi şi nou“, subliniază acesta.

Apartamente prea mari

Adevăratul motiv pentru care o parte dintre apartamentele noi disponibile pe piaţă la ora actuală sunt inaccesibile constă nu în preţul ridicat pe metru pătrat, ci în suprafaţa prea mare a acestora, neadaptată puterii de cumpărare a românilor. La nivel european, o suprafaţă considerată firească pentru un apartament cu două camere este de 45 de metri pătraţi, spune Cătuţoiu.

Scumpirile nu vor mai fi ca în trecut

Dincolo de scenariul stagnării preţurilor pe segmentul apartamentelor noi, o reluare a trendului de scumpire nu este exclusă. Majorările nu vor mai fi însă comparabile cu cele din anii 2006-2007.

Swiss Cottage, vândut în totalitate

Dezvoltatorul Adama a anunţat recent încheierea vânzărilor în cadrul ansamblului rezidenţial Swiss Cottage. Complexul, a cărui construcţie a început în primul trimestru al anului 2007, are un număr de 102 apartamente împărţite în două scări de bloc. Proiectul este cel de-al doilea dezvoltat şi vândut de Adama în proporţie de 100%, după Titanium.

„Profităm de ocazie să subliniem că România este în continuare o piaţă solidă pentru investiţii şi că dezvoltatorii cu experienţă, care observă şi respectă cerinţele pieţei, vor putea investi aici, în rezidenţial“, afirmă David Flusberg, cofondatorul şi preşedintele Adama.

Pe lângă aceste două proiecte, Adama dezvoltă în cartierul Titan alte trei proiecte: Edenia, EvoCasa Armonia şi EvoCasa Optima. Adama a livrat mai mult de 200 de apartamente în 2008 şi are în plan predarea a peste 500 de unităţi locative până la finalul acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite