Jumătate dintre români se plâng de lipsa banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate dintre români se plâng de lipsa banilor
Jumătate dintre români se plâng de lipsa banilor

Românii spun că sunt, după bulgari, cei mai afectaţi de criza financiară. Din ce în ce mai mulţi români se plâng că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit în ultima perioadă şi spun că trebuie să se împrumute ca să facă faţă cheltuielilor zilnice.

Aproximativ 44% dintre români, în creştere cu 30% faţă de anul trecut, consideră că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit din cauza crizei financiare, potrivit Barometrului de Încredere al Consumatorului, realizat de compania de cercetare şi studii de piaţă GfK în colaborare cu Comisia Europeană.

Chiar dacă situaţia financiară a evoluat în sens negativ, românii reuşesc să se încadreze cu cheltuielile în venitul pe care îl au, în aceeaşi măsură ca în luna octombrie 2008.“În jur de 22% dintre români trebuie să consume din economii sau să împrumute bani pentru a se descurca, dar acest segment din populaţie a rămas constant în ultimele patru luni“, informează un comunicat al GfK. Studiul s-a realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane din România, cu vârsta peste 15 ani.

Codaşi la economii

Chiar dacă în perioada de criză ar trebui să facem economii, potrivit GfK, doar un român din cinci reuşeşte să mai pună câte un ban de-o parte. Şi procentul românilor care vor să cumpere, pe viitor, bunuri de folosinţă îndelungată a scăzut, de la 20% în octombrie 2008, la 15% la începutul acestui an.

Românii nu mai au de gând să îşi cumpere nici maşini. Astfel, ponderea celor care plănuiesc să cumpere o maşină în următorii doi ani a scăzut de la 16% la 13% , informează sursa citată.

În acelaşi timp, 24% dintre români intenţionau să aducă îmbunătăţiri locuinţei, iar această proporţie a rămas constantă în ultimele patru luni, la fel ca numărul celor care speră să cumpere sau să construiască o casă în următorii doi ani, lucruri care ar trebui să îi bucure pe cei care activează în sectorul construcţiilor.

Doar bulgarii ne depăşesc

Comparativ cu alte state din Europa Centrală şi de Est, românii par mai afectaţi decât polonezii, dintre care doar 24% spun că situaţia s-a înrăutăţit, şi cehii, dintre care doar 30% apreciază acest lucru. În schimb, procentul bulgarilor pesimişti din cauza situaţiei lor financiare, de 47%, este mai mare decât cel al românilor.

Pe de altă parte, 18% dintre români consideră că situaţia financiară a familiei lor este mai bună decât în urmă cu un an, dar procentul acestora este în scădere faţă de octombrie 2008. 

Cu toate acestea, românii sunt mult mai încrezători decât bulgarii, cehii sau polonezii că situaţia financiară se va îmbunătăţi şi că vor veni şi vremuri mai bune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite