Jambonul românesc în ţara coridelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campofrio va fabrica în Spania, special pentru "căpşunari", produse tradiţionale româneşti din carne. Una dintre cele mai mari companii alimentare europene, Campofrio, va produce în Spania o

Campofrio va fabrica în Spania, special pentru "căpşunari", produse tradiţionale româneşti din carne.

Una dintre cele mai mari companii alimentare europene, Campofrio, va produce în Spania o gamă de produse tradiţionale româneşti destinate special comunităţii căpşunarilor. Primele reţete de mezeluri şi produse din carne au fost deja trimise de subsidiara din România în Spania, asta şi pentru că fabrica din ţara noastră se află în imposibilitatea de a exporta propriile produse până în 2009.

Marile companii multinaţionale din Spania realizează că potenţialul comunităţii româneşti reprezintă o adevărată oportunitate de business şi pentru asta îşi fac planuri noi. Pe lângă micile afaceri dezvoltate în ţara lui Cervantes chiar de românii stabiliţi în ţara coridelor special pentru comunitatea din care fac parte, în viitorul apropiat, unul din marii producători urmează să înteţească concurenţa pe piaţa produselor alimentare.

Astfel, pentru a nu pierde o piaţă care devine odată cu trecerea timpului din ce în ce mai importantă, începând cu anul viitor, boardul central al Campofrio intenţionează să lanseze pe piaţa din Spania o gamă largă de produse alimentare tradiţionale româneşti. Miza afacerii este simplu de intuit: fidelizarea căpşunarilor.

Retailerii au semnalat "golul" de piaţă "Colegii noştri din Spania au primit cereri repetate din partea unor retaileri, printre care şi Kaufland, pentru a alimenta cu produse tradiţionale româneşti supermarketurile aplasate în special în zonele unde comunităţile românilor sunt dezvoltate. Pentru că fabrica din România, locul unde se fac astfel de produse nu poate să-şi exporte producţia până în 2009, boardul central al Campofrio a hotărât să facă acest lucru chiar în Spania", a declarat, pentru "Adevărul", directorul general al Tabco-Campofrio, Ovidiu Wecz.

Potrivit oficialului din România a companiei alimentare spaniole, deja primele reţete privind fabricarea de jamboane româneşti, tobă, cârnăciori, cabanos sau a produselor afumate au fost trimise în Spania. "Problema este că produsele tradiţionale româneşti nu vor ieşi chiar aşa cum sunt cele din România, chiar dacă reţetele sunt respectate întocmai.

Asta pentru că, aşa cum noi nu ştim să producem Hamon Serano-ul lor, de exemplu, adică un jambon ţărănesc care ajunge la 100 de euro kilogramul, aşa nici spaniolii nu vor putea să nimerească produsele româneşti. Spaniolii folosesc pentru produsele lor multă boia, iar noi suntem obişnuiţi cu afumătura. Pentru a reuşi acest lucru îţi trebuie elementul de tradiţie", spune Ovidiu Wencz.

Comunităţile de români din Spania sau cea a saşilor care au plecat în Germania ar fi putut fi ţintele principale ale pieţei de produse alimentare tradiţionale româneşti. Potenţialul celor două pieţe putea aduce venituri însemnate fabricii Campofrio din România, mai ales că, peste doi ani, compania îşi va extinde producţia şi în Bucureşti. Interdicţie la export până în 2009 Numai că, din păcate, Campofrio România nu poate exporta propriile porduse pe pieţele occidentale până în 2009 din două motive.

Primul este cel referitor la interdicţia de a exporta produse din carne provenită din fermele româneşti de porci din cauza pestei. Cel de-al doilea ţine însă şi de faptul că fabrica Campofrio din Tulcea traversează până în 2009 o perioadă de tranziţie până la a se încadra în categoria companiilor de tip A în Uniunea Europeană, ceea ce ar ridica interdicţia de export.

"Deşi preţurile noastre sunt un pic mai mari pe piaţa autohtonă din cauză că punem accentul pe calitate, produsele noastre ar fi intrat pe piaţa spaniolă pe sectorul de low-cost pentru că acolo piaţa produselor alimentare este mai scumpă. Ceea ce ne-ar fi convenit de minune, mai ales că, după calculele noastre am fi putut ajunge la un nivel al exportului de peste cinci mii de tone anual", susţine Wecz.

2 milioane de consumatori în Spania

În prezent, în Spania, comunitatea românilor numără aproximativ două milioane de suflete. Din aceştia aproximativ 60% sunt stabiliţi în zona capitalei spaniole şi se bucură de dreptul de rezidenţă legală. Până nu de mult, românii se plasau pe locul trei în topul comunităţilor de imigranţi după marocani şi ecuadorieni. După zona Madridului, cei mai mulţi români pot fi găsiţi şi în Castelion sau Catalunia. Potrivit datelor oficiale, românii au dezvoltat în timp peste 4.000 de afaceri, majoritatea bazate pe prestări servicii pentru propria comunitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite