Irigarea grădinii, un moft costisitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a stropi automatizat plantele, este nevoie să cheltuiţi chiar şi 6.000 de euro. Grădinile din marile oraşe au suprafeţe care ajung şi la 2.000 de metri pătraţi. Este imposibil pentru un om să se ocupe de întreţinerea acestor suprafeţe.

„Cei care au grădini cu tot felul de plante nu au timpul necesar pentru a le uda zilnic. De cele mai multe ori, ei preiau aceste activităţi în concedii. Acestea au însă o durată de numai câteva zile”, spune Florin Petrescu, director executiv Triumf Gardening.

 „Sănătatea unei grădini stă în irigarea constantă a sa, iar udatul plantelor cu furtunul este o adevărată pierdere de timp. Nici măcar nu poate fi realizată o udare uniformă”, completează Vasile Câmpeanu, director tehnic Ambient All.

Alegerea unui sistem modern de irigare este aşadar o soluţie. Trebuie ştiut încă de la început că alegerea unui astfel de dispozitiv presupune şi lucrări de întreţinere, indicat a fi menţionate în contractul cu firma care se ocupă de montare.

„Lucrările de întreţinere a sistemului de irigare se realizează numai primăvara şi toamna, după şi înainte de perioada de îngheţ”, spune Ioan Florea, director tehnic Roexpert Garden.

Sistemele de irigaţie sunt necesare mai ales în cazul în care o grădină este dotată cu gazon. Acesta este mai  pretenţios comparativ cu alte plante. Sistemul de udare automatizat este foarte complicat şi cel mai indicat este să apelaţi la specialişti în fiecare dintre etapele de montare.

Preţul sistemului de irigaţie depinde de mulţi factori. În primul rând, pompa are o influenţă decisivă asupra costului întregii investiţii. „Costul acestor sisteme de irigaţie depinde mult de pompa instalată.

Paletă largă de preţuri

Pentru grădini sunt recomandate pompele cu un debit de 60 de litri pe minut”, spune Ioan Florea.

„Pompele cele mai cerute au un debit cuprins între 10 şi 40 de litri pe minut, iar costurile lor variază între 300 şi 500 de euro”, spun reprezentanţii Eurogarden Ambient.

Dincolo de pompă, investiţia este influenţată şi de numărul aspersoarelor şi al celorlalte sisteme de udare. De obicei se apelează la un sistem combinat. Un număr mai mare de aspersoare asigură o udare de o calitate superioară.

„Un sistem combinat simplu pentru o grădină de 150 de metri pătraţi costă circa 2.500 de euro, preţ ce include şi şanţurile şi manopera”, spune Florea. Ultimele două elemente reprezintă jumătate din costurile totale. „Dacă e să facem un calcul pe metru pătrat, acesta ajunge între 5 şi 7 euro fără TVA.

Ponderea irigaţiei ca preţ în cadrul unei grădini nu e atât de mare, având în vedere că unele plante pot presupune costuri de peste 60 de euro pe metru pătrat”, spune Florin Petrescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite