Ion Pătruţ demolează ca să construiască

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pus la cale o investiţie în care economiseşte 40% din resursele energetice. Omul de afaceri jonglează cu creditele. S-a împrumutat opt milioane de euro de la bănci ca să dărâme o fabrică şi să construiască o alta.

„Mă numesc Ion Pătruţ şi sunt cam în vârstă. Anul ăsta fac 69 de ani“. Aşa se recomandă cel care deţine pachetul majoritar de acţiuni al fabricii Macofil din Tg. Jiu, producătoare de materiale de construcţii. De profesie este inginer minier, a absolvit facultatea în 1962, la Petroşani. Însă în mină a lucrat un singur an. Era obligat.

„Am fost într-o zonă de recuperare a cărbunilor care erau cuprinşi de foc“, îşi aminteşte acesta. Apoi s-a reprofilat şi după douăzeci de ani a fost numit director la Întreprinderea de Materiale de Construcţii Tg. Jiu, actuala Macofil.

În 1998, când statul a scos la vânzare 40% din acţiuni s-a dus la Bucureşti şi le-a cumpărat. Dar, pe atunci, nu mai lucra în fabrică. „Am fost scos afară în ’94, ca necorespunzător. Au fost trase sfori, care acum nu mă mai interesează“, spune cu seninătate omul de afaceri.

Verifică zilnic Bursa

Se gândeşte, în schimb, permanent la cum să mai dezvolte afacerea şi verifică în fiecare zi cotaţia la bursă a companiei sale. „Am modernizat cuptorul şi uscătoria, dar asta nu e suficient pentru că la producţia de cărămidă se lucrează totuşi cu mâna“, spune el. Estimează că în 2008 va dubla cifra de afaceri care anul trecut a fost de aproape opt milioane de euro.
Pentru a face asta, a dărâmat complet uzina veche şi în locul ei s-a apucat să zidească una nouă.

Dacă în prezent capacitatea de producţie de cărămizi este de 25 milioane de unităţi pe an, noua fabrică va face de peste trei ori mai mult, iar numărul angajaţilor va fi de cinci ori mai mic. Investiţia nu este deloc minoră, ci înghite 9,5 milioane de euro, bani în mare parte împrumutaţi. Şi niciunul nu este european... deocamdată.

„Lucrăm cu o firmă specializată pentru a obţine fonduri structurale nerambursabile. Oricum, în cea mai proastă situaţie, eu rămân cu creditul“, spune calculat omul de afaceri.

Împrumut prin BERD

Cu toate acestea, s-a gândit deja cum să „recupereze“ o parte din bani, prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Aceasta sprijină acţiunile de eficienţă energetică, iar noua fabrică a lui Pătruţ va face o economie de peste 40% la gaze şi la curent. Astfel, BERD oferă până la 2,5 milioane de euro credit, pe o perioadă de cinci ani, iar la terminarea rambursării, dacă rezultatele se încadrează pe măsura aşteptărilor, dau înapoi 15% din valoarea creditului.

image

Dacă acum lucrează 70 de oameni la 25 de milioane de cărămizi, pentru 85 de milioane vor lucra 15

image


Ion Pătruţ
administrator Macofil Tg. Jiu

Îi place în Uniunea Europeană

 Antreprenorul gorjean consideră că odată cu integrarea României în Uniunea Europeană şi oamenii se schimbă. „Atmosfera e cu totul alta. Încet, lumea se şi civilizează”, apreciază Ion Pătruţ. Despre viitorul afacerilor sale, acesta nu are niciun dubiu. Are o fabrică de construit pe care, spune el, o va lăsa moştenire nepoatei sale de şase ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite