Ioan Simion livrează rafinării „la cheie“ pentru străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 17 ani în care a condus activitatea mecano-energetică din fostul Minister al Petrolului, Ioan Simion şi-a dezvoltat propria afacere în industria petrolieră. Ioan Simion, acţionarul majoritar al companiei petroliere Confind, trebuie să predea, în doi ani,  o rafinărie la cheie în Kurdistan. 

Viaţa profesională a lui Ioan Simion s-a identificat întotdeauna cu industria petrolieră. „Numai în primii trei ani după şcoală am lucrat în cercetare, pentru că aşa era la modă”, mărturiseşte el.

Deşi a înfiinţat firma Confind încă din 1991, abia în 2003 a început să se ocupe de ea cu adevărat.  Până în acel moment, el a lucrat în sistemul public. Nu-i pare rău că l-a părăsit în favoarea propriei afaceri. În 2007, Confind a înregistrat o cifră de afaceri de 50 milioane de euro.

Confind are monograma americană API

În plus, deşi a avut grijă să nu depindă de niciun client mare, Simion este mândru de colaborările cu partenerii externi pentru care exportă până la 80% din producţia de echipamente pentru industria petrolieră. Printre aceştia se numără: Ascom (Moldova), Danieli (Italia) şi Sterling (Germania).

De asemenea, pentru clienţii ruşi, Confind are o reprezentanţă şi la Moscova.  Omul de afaceri povesteşte cu plăcere despre toate rafinăriile şi echipamentele pe care le-a produs şi asamblat în ţări, precum Kazahstan, Kurdistan sau Sudan. „Acolo nu există nimic, mai ales beton. Un cap de aţă dacă aveai nevoie, trebuia să-l aduci din România”, îşi aminteşte el despre aceste experienţe de afaceri din străinătate.

Pe lista de lucrări în desfăşurare este trecută, printre altele, o rafinărie în Kurdistan, cu o capacitate de 0,8 milioane de tone pe an, al cărei proiectant general este o firmă americană.

Simion recunoaşte că nu i-a fost niciodată ruşine să înveţe de la străini, indiferent de naţionalitate. „Facem piesele la milimetru, cu nemţii aici în curte.

A trebuit să vină ei să ne înveţe cum se etalonează, cum se vopsesc piesele de oţel ca să ofere o garanţie de cinci ani”, spune el. Însă admite că pretenţiile impuse, „aparent absurde”, au efecte pozitive asupra mentalităţii angajaţilor. „Ne-au obligat să ieşim din letargia românească”, adaugă Simion.

Şi ca să demonstreze calitatea produselor, Confind a obţinut mai multe autorizaţii şi certificări. Pentru industria de petrol, cea care face diferenţa este monograma API, a Institutului de Petrol American. „Figurezi într-un cărţoi şi oricine din lume te găseşte acolo. Dacă ai monogramă, înseamnă că eşti ok”, explică Simion.  Mărturiseşte că nu are altă pasiune decât munca. O demonstrează chiar venirea dis-de-dimineaţă la serviciu, de ziua lui de naştere.

„Aşa a fost să fie”, spune resemnat Simion. Apoi adaugă nostalgic: „În tinereţe am vrut să mă fac vânător, dar n-am avut bani să-mi cumpăr puşcă, eram doar inginer şef. Şi aşa o să mi se termine viaţa, fără alte pasiuni, e prea târziu acum”, spune el, fără să se întristeze totuşi.

Regulile casei

A avut reclamaţie de la un client, Danieli, din Italia, şi a sancţionat 250 de oameni, „ca să se înveţe minte. Păi ajunge marfa în Sicilia şi mă fac să mă duc acolo cu sudorii să remediez?”, explică el.

Pentru Confind, prioritatea constă în achiziţionarea de noi utilaje şi tehnologii. „Nu vreau să mai depind de nea Gheorghe, că doar el ştie să dea filet”, adaugă acesta.

A înfiinţat un joint venture cu o firmă americană, Smith – Confind, pentru avantajele tehnologice şi pentru experienţa pe care o vor acumula angajaţii. Acelaşi lucru îl negociază cu Ascom (Moldova) şi Cameron (America).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite